Διαστάσεις τεράστιας τραγωδίας με τον «κατά λάθος» βομβαρδισμό του νοσοκομείου των ΓΧΣ στο Αφγανιστάν

Διαστάσεις τεράστιας τραγωδίας με τον «κατά λάθος» βομβαρδισμό του νοσοκομείου των ΓΧΣ στο Αφγανιστάν

Διαστάσεις προσλαμβάνει ο βομβαρδισμός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από αμερικανικά αεροσκάφη στο Αφγανιστάν.

Σε τουλάχιστον 16 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και επτά ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα εννέα θύματα ήταν εργαζόμενοι της οργάνωσης. Ακόμα 37 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις των ΓΧΣ, πολλοί νοσηλευτές και νοσηλευόμενοι παραμένουν αγνοούμενοι. Όπως έχει ανακοινώσει η οργάνωση, τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν στο χώρο 105 ασθενείς και συγγενείς τους και περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Guardian» μετέδιδε πληροφορίες πως οι νεκροί ανέρχονται σε 20, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην επίσης βρετανική Telegraph ότι είχε δει περίπου 50 σορούς στο σημείο της επίθεσης.

Το νοσοκομείο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών αεροσκαφών εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν στην στρατηγική πόλη Κουντούζ, όπου από τη Δευτέρα εκτυλίσσονται σκληρές μάχες.

Ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η τραγωδία δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Με ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν πως είχαν κατ’ επανάληψη δώσει το ακριβές στίγμα του νοσοκομείου τόσο στην αφγανική κυβέρνηση όσο και στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τελευταία φορά που δόθηκαν τα στοιχεία ήταν την προηγούμενη Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, η οργάνωση καταγγέλλει ακόμα ότι μετά την έναρξη των μοιραίων βομβαρδισμών ενημέρωσε την Καμπούλ και την Ουάσιγκτον για τον κίνδυνο που ελλοχεύει, όμως τα πλήγματα συνεχίστηκαν για «περισσότερα από 30 λεπτά».

«Οι ΓΧΣ επιζητούν να ξεκαθαριστεί ακριβώς τι έλαβε χώρα και πώς συνέβη αυτό το τρομερό γεγονός».

Πριν από λίγη ώρα, το γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της πολυεθνικής δύναμης στη χώρα του ζήτησε συγγνώμη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείο.Σχόλια