Διαβεβαιώσεις Βούτση στην μητέρα του Φύσσα για λύση στο αδιέξοδο της δίκης

Διαβεβαιώσεις Βούτση στην μητέρα του Φύσσα για λύση στο αδιέξοδο της δίκης

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, μετά την προχθεσινή δημόσια έκκλησή της για την επιτάχυνση της δίκης και την ανάγκη λήψης όλων των μέτρων απευθύνθηκε στους πολιτειακούς θεσμούς και την κυβέρνηση. Σήμερα πέρασε το κατώφλι της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νίκο Βούτση με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Όπως ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανταποκρινόμενος στην έκκληση αυτή της κυρίας Μάγδας Φύσσα του ζήτησε μετά και από συνεννόηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης να έχουν συνάντηση με την Μάγδα Φύσσα και τους οικείους του Παύλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «μας εξέφρασαν την άποψή τους και την εμπειρία τους από την δίκη» και σημείωσε ότι «δεν έχει τον ρυθμό και τον ορίζοντα που έπρεπε καθώς είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Δημοκρατία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «διαβεβαιώσαμε την Μάγδα Φύσσα και τους οικείους ότι καταλαβαίνουμε την πολιτική και κοινωνική σημασία της δίκης. Εξηγήσαμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την διεξαγωγή της. Αναγνωρίσαμε ότι η ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης είναι τόσο αργή ώστε κατά την άποψή μας να δημιουργείται μία εικόνα που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια (!) Αυτή η εικόνα και η κατάσταση ασφαλώς και πρέπει να αλλάξει. Ως σήμερα, αυτό που φροντίσαμε ήταν να δώσουμε σε χρήση με τον κατάλληλο εξοπλισμό μία επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών. Η αίθουσα ήταν ήδη έτοιμη και εξοπλισμένη από τις 5 Οκτωβρίου 2015 (πρόκειται για την αίθουσα τελετών του Εφετείου)».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε όμως ότι «ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής μίας δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή μία δυσχέρεια, μία διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής της δίκης. Τότε ο υπουργός έχει αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο. Αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο της δίκης θα επενέβαινε με τρόπο που δεν επιτρέπει ο νόμος στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει δικονομική εμπλοκή και στη συγκεκριμένη δίκη. Αυτή τη στιγμή απηύθυνα ο ίδιος ένα έγγραφο – παράκληση στον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών να εκτιμήσει την κατάσταση και την δυσκολία προόδου της δίκης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαπιστώνει την δυσκολία, να μου απευθύνει σχετικό έγγραφο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον διαβεβαίωσε ότι το έγγραφο θα έρθει τάχιστα.
Καταλαβαίνω ότι δεν λύνεται το ζήτημα με μία κίνηση, αλλά χρειάζονται διαρκείς προσπάθειες. Διαβεβαίωσα την κυρία Μάγδα Φύσσα ότι θα παρακολουθούμε διαρκώς την δίκη και θα κάνουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη»

 Σχόλια