Δίχως τσίπ(ρ)α

Δίχως τσίπ(ρ)α

 Το χαρτί των εκλογών έπαιξε -όπως άλλωστε αναμενόταν- ο Αλέξης Τσίπρας. Με ενα διάγγελμα γεμάτο μηνύματα καθώς είχε αποδέκτες τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και της Αριστερής Πλατφόρμας, ο πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά νέα εντολή μετά την λήξη της επτάμηνης διαπραγμάτευσης και την ψήφιση του νέου μνημονίου που φέρει την υπογραφή τη δική του αλλά και του Πάνου Καμμένου.

Πέρα των τετριμμένων και πολιτικών κλισέ που επανέλαβε για ακόμα μια φορά είναι προφανές πως ο Α.Τσίπρας επέλεξε εκλογές με διαδικασία fast track με τριπλό σκοπό:

1) Να βρει απροετοίμαστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη ΝΔ η οποια θα πάει σε εκλογές με επικεφαλής τον κ. Μεϊμαρακη

2) Να πιάσει στον υπνο τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που θα πρέπει σε διάστημα μικρότερο του μήνα να οργανωθούν

3) Να βρει κοιμωμένη την ελληνική κοινωνία η οποια δεν θα εχει νιώσει στο πετσί της την σκληρότητα των νέων μέτρων!

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας ζητά νέα εντολή, αυτή τη φορά για να διαπραγματευτεί το θέμα του χρέους αλλά και τις στρεβλώσεις του Μνημονίου που ο ίδιος έφερε και υποστήριξε με πάθος. Προφανώς διαφεύγει απο την προσοχή του το γεγονός ότι στις κάλπες θα κριθεί και η κυβερνητική επάρκεια των τελευταίων 7 μηνών αλλα και τα αποτελέσματα της… υπερήφανης διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στη νέα συμφωνία με τα μέτρα-φωτιά! Το κομματικό συμφέρον πάνω από ολα Για ακόμα μια φορά ο δύσμοιρος ελληνικός λαός θα οδηγηθεί στις κάλπες με το πρόσχημα οτι ήρθε η ώρα να μιλήσει και να εκφραστεί εκ νέου. Ουσιαστικά οι πολίτες θα κληθούν να παίξουν το παιχνίδι του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος το οποίο εδώ και πέντε χρόνια αδυνατεί να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα.

Την εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής μεταρρυθμίσεων που θα οδηγούσαν τη χώρα έξω απο τα Μνημόνια! Γι ακόμη μια φορά μια χώρα μετατρέπεται σε έρμαιο των κυβερνόντων οι οποίοι από αντιμνημονιακοί μετατράπηκαν ω του θαύματος σε μνημονιακούς! Και δεν είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν και η Νέα Δημοκρατία των Ζαππείων και του Αντώνη Σαμαρά!«Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πολιτικό συμφέρον πανω απο όλα

«Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε τον Ιανουάριο. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά πήραμε μια συμφωνία που με δεδομένη τη συγκυρία και τις σκληρές θέσεις ορισμένων στην Ευρώπη, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε αλλά θα δώσουμε μάχη για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του.

«Αποδείξαμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκεκριμένη τριετή συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κερδίσαμε να μην ακυρωθεί το ΕΚΑΣ, να μην υπάρξει άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ ΔΕΗ -2,84% και ο ΑΔΜΗΕ.

Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε. Ας μην ξεχνάμε, ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η νέα σύμβαση διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Τέλος για πρώτη φορά προσδιορίστηκε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η διαδικασία που θα συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Τώρα που ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην κρίση του λαού τα όσα έκανα. Υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τα όρια της εντολής που πήρα τα εξάντλησα. Τώρα ο λαός θα αποφανθεί για όσα έγιναν και ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να προχωρήσει με σίγουρο βηματισμό τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν».

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα όσο και στην αντιπολίτευση, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου για όσα έπραξα. Υπήρξαν οριακές καταστάσεις αλλά κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ίδια».Σχόλια