Διευκρινήσεις Μπαλτά μετά το σάλο: Εν τη ρύμη του λόγου τα είπα «Ελγίνεια»

Διευκρινήσεις Μπαλτά μετά το σάλο: Εν τη ρύμη του λόγου τα είπα «Ελγίνεια»

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο Αριστείδης Μπαλτάς, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του ότι η τάση να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης όσο ισχυρά επιχειρήματα κι αν έχει κάποιος πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε τη δίκη. Όσο ισχυρά επιχειρήματα κι αν είναι αυτά, όσο κι αν στηρίζονται σε τεκμήρια.  Δεν είναι δυνατόν σε μια ζαριά, όσο κι αν τα επιχειρήματα μας είναι ισχυρότερα, σε μια άκυρη στιγμή να πας σε δικαστική λύση ενός προβλήματος με τον κίνδυνο να χάσεις, όπου αν χάσεις χάνεται η υπόθεση των μαρμάρων. Για να φτάσουμε στη δίκη εάν χρειαστεί δίκη-αυτό προσπάθησα να πω-πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστότερα όλη τη συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης είναι ένας ειδικός τρόπος διεκδίκησης- ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί να φτάσουμε εκεί -αλλά η στιγμή που θα φτάσουμε εκεί πρέπει να είναι τέτοια ώστε το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι μαζί μας αφενός και αν είναι δυνατόν η προσφυγή στο όποιο δικαστήριο να γίνει από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της» είπε ο απάντησηε ο κ. Μπαλτάς υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην γίνεται μικροπολιτική στη βάση μιας φράσης που λέχθηκε.

Σε ότι αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα Ελγίνεια μάρμαρα είπε ότι προφανώς συμφωνεί με αυτό, αλλά σημείωσε ότι ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου. «Το πολιτικός όρθό είναι να μην λέμε Ελγίνεια μάρμαρα. Θα έλεγα να μη λέμε καν μάρμαρα αλλά αποκατάσταση του Παρθενώνα».

Σχόλια