Διεκόπη για 12 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής

Διεκόπη για 12 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής

Διεκόπη για τις 12 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε πάλι την Πέμπτη για δεύτερη ημέρα, μετά από την πρώτη διακοπή 17 ημερών. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

dikh3

Στο ακροατήριο, παρόντες από τους κατηγορούμενους βουλευτές ήταν μόνο οι Δημήτρης Κουκούτσης και Μιχαήλ Αρβανίτης, όπως και ο πρώην βουλευτής Στάθης Μπούκουρας. Παρόντες ήταν ακόμα πολλοί άλλοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς αλλά και άλλοι που θεωρούνται βασικοί κατηγορούμενοι για την συγκεκριμένη δολοφονία και άλλες επιθέσεις.

Ο κατηγορούμενος Γιώργος Ρουπακιάς
IMG_1795

Ο κατηγορούμενος βουλευτής Μιχάλης Αρβανίτης
mixalis-arvanitis-katigoroumenos

Ο κατηγορούμενος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης
koykoytsis-vouleutis

prosopo1

Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής Στάθης Μπούκουρας
mpoukouras2

IMG_1793

katigoroumenoi

Στο δικαστήριο βρέθηκαν οι γονείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα αλλά και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου στο ακροατήριο.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα
dikh2

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα
ÄÉÊÇ "×ÑÕÓÇÓ ÁÕÃÇÓ" / ÃÏÍÅÉÓ ÐÁÕËÏÕ ÖÕÓÓÁ (PHASMA/ÃÉÙÑÃÏÓ ÍÉÊÏËÁÚÄÇÓ)

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη
IMG_1783

Με την έναρξη της δίκης, ο κατηγορούμενος Ιωάννης-Βασίλειος Κομιάνος δήλωσε ότι παραιτήθηκε ο συνήγορός του και ζήτησε από την πρόεδρο να του διορίσει το δικαστήριο νέο δικηγόρο. Παράλληλα, ο αυτεπάγγελτα διορισθείς συνήγορος που είχε οριστεί δικηγόρος κατηγορούμενου στην πρώτη ημέρα της δίκης, ζήτησε διακοπή της διαδικασίας για να ενημερωθεί για την δικογραφία.

Κατόπιν, το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη για να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Με την επανέναρξη της διαδικασίας, λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, ο Γιώργος Μαραγκός, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα ζήτησε να δηλώσουν στο δικαστήριο όλοι όσοι από τους κατηγορουμένους δεν έχουν συνήγορο, ώστε το δικαστήριο να ορίσει σήμερα συνηγόρους και να μην υπάρξουν άλλες διακοπές. Το αίτημα υποστήριξαν και άλλοι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Παράλληλα ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης έθεσε το αίτημα της διεξαγωγής της δίκης σε άλλο χώρο. Το αίτημα αυτό υποστήριξαν και άλλοι συνήγοροι, καθώς και ο δήμαρχος Κορυδαλλού, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο είπε πώς δίπλα από τις φυλακές υπάρχουν σχολεία και σε μία εβδομάδα αρχίζουν οι εξετάσεις. Οπως ανέφερε, αν δεν μεταφερθεί η δίκη σε άλλο χώρο, περίπου 400 παιδιά από τον Κορυδαλλό θα πρέπει να πάνε σε Κερατσινι και Νίκαια για να εξεταστούν. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξει προσφυγή κατά του κύρους των εξετάσεων.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ζήτησε κι εκείνος τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση υπό τις δεδομένες συνθήκες ώστε να εξασφαλιστεί η δημοσιότητα της δίκης, καθώς, όπως είπε, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους δεδομένου ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τηλεφωνικές γραμμές, το Ιντερνετ κ.α. Η εισαγγελέας της έδρας στο σημείο αυτό, πρότεινε ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να συνεδριάσει το Σάββατο προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα με τα σχολεία και τις εξετάσεις των μαθητών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της έδρας, το δικαστήριο επανήλθε, με την πρόεδρο να απαγγέλλει τους μάρτυρες κατηγορητηρίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δικαστικής αίθουσας και τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι δεν είναι αρμόδιο το δικαστήριο να βρει άλλη αίθουσα. «Είμαστε δικαστές, χώρους για να δικάσουμε εμείς δεν έχουμε. Αυτό είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Δεν είναι θέμα δικό μας, όταν το λύσει και βρει αίθουσα, εμείς αμέσως θα μετακινηθούμε» είπε η πρόεδρος και ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για τις 12 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία δεν θα έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εξετάσεις των μαθητών.

Παράλληλα η πρόεδρος ζήτησε από τις αρχές του Κορυδαλλού στην επόμενη συνεδρίαση να της προσκομίσουν κατάλογο με τις ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, έτσι ώστε να διαπιστώσει το δικαστήριο πότε θα μπορεί να συνεδριάζει χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους μαθητές. Η πρόεδρος είπε ότι οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου θα μπορούσαν να γίνονται ακόμα και Σάββατο. Όπως ανέφερε η ίδια, στην αίθουσα που διεξάγεται τώρα η δίκη συνεδριάζουν τέσσερις συνθέσεις δικαστηρίων που δικάζουν υποθέσεις για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Έντονη ήταν η αντίδραση των συνηγόρων που ζήτησαν εκ νέου τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο και συγκεκριμένα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών. Τέλος, συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων, που διορίστηκε αυτεπάγγελτα, ζήτησε από την έδρα μεγαλύτερο διάστημα διακοπής της δίκης προκειμένου να ενημερωθεί για την ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί περί τις 30.000 σελίδες.

Επιθέσεις το πρωί στον Κορυδαλλό από αντιεξουσιαστές και χρυσαυγίτες

Επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δεύτερη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Αντιφασιστικές οργανώσεις και η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλουν ότι Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αλλοδαπό στην οδό Αμοργού, ο οποίος έφυγε αιμόφυρτος για να γλυτώσει. Η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό, καθώς δεν υπήρξε καταγγελία.

Αντίθετα, γύρω στις 8:30 το πρωί, πολίτης κατήγγειλε στην αστυνομία πως του επιτέθηκαν αντιεξουσιαστές καθώς τον πέρασαν για Χρυσαυγίτη. Η επίθεση έγινε σε πάρκο, πολύ κοντά στις φυλακές, ενώ ακολούθως οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ έκαναν ρίψη χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Ο πολίτης διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όμως η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Την ίδια ώρα, η αντιρατσιστική οργάνωση ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού, όπως κάνουν και άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις, αλλά και πολίτες του Κορυδαλλού, που ζητούν να μην διεξαχθεί η δίκη εκεί. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τι είχε γίνει την πρώτη μέρα της δίκης

Σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ναζιστικού κόμματος – που αποτελεί και το βασικό πυρήνα των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη αποτελούσε η Χ.Α. – απουσίαζε από το δικαστήριο την πρώτη ημέρα της δίκης και τα μέλη της κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που τους παρέχει ο νόμος εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Απόντες ήταν ο αρχηγός της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη που είναι κατηγορούμενοι, πρακτική που σύμφωνα με πληρηφορίες αναμένεται να κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Συγκεκριμένα, απόντες εκτός από τον Ν. Μιχαλολιάκο ήταν οι κατηγορούμενοι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α: Γιωργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Αντίθετα, παρόντες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ήταν ο βουλευτής της Χ.Α Αρτέμης Ματθαιόπουλος και οι πρώην βουλευτές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Ο τελευταίος όπως και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που δεν παρέστη στο δικαστήριο, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και έχουν καταθέσει ενόρκως για την αποτρόπαια δράση της ΧΑ.

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο προφυλακισμένος Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον 34χρονο μουσικό Παύλο Φύσσα. Το στυγερό αυτό έγκλημα αποτέλεσε άλλωστε και την αρχή για να «ξετυλιχθεί» το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

«Προστασία μαρτύρων»

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής ζητεί την προστασία των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι θα καταθέσουν στο ακροατήριο. Και αυτό, με δεδομένο ότι την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν κληθεί να καταθέσουν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που απέστειλαν στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, πρόκειται για «πέντε κρούσματα προκλητικών επιθέσεων, εκ μέρους πέντε «αγνώστων», σε πρόσωπα τα οποία προσέρχονταν στο χώρο του Δικαστηρίου, με κορυφαίο βεβαίως τον τραυματισμό δύο αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι δράστες, σύμφωνα κατά τους καταγγέλλοντες, δήλωσαν την ταυτότητά τους ως μέλη της «Χρυσής Αυγής» και διέφυγαν ανενόχλητοι».

Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε απόσταση αναπνοής από τις φυλακές Κορυδαλλού και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί.

Με την επιστολή τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής – Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κωνσταντίνος Σκαρμέας – ζητούν την προάστια των μαρτύρων (και) με τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο και όχι «στην από όλες τις απόψεις ακατάλληλη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού».

Συγκεκριμένα, η πολιτική αγωγή ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέρα, για την ασφάλεια των θυμάτων και των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες τρομοκρατικές και εκφοβιστικές επιθέσεις από τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής». Παράλληλα, ζητούν να ενημερωθούν για το εάν « διερευνώνται ευθύνες αστυνομικών και αν έχει αποφασιστεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ή οποιασδήποτε άλλης εσωτερικής διαδικασίας έρευνα, για τον απρόκλητο τραυματισμό των μαρτύρων κατηγορίας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λίγα μέτρα από την είσοδο του δικαστηρίου και την προκλητική διαφυγή των δραστών χωρίς καμία καταδίωξη ή έρευνα».

Ζητούν την αλλαγή τόπου διεξαγωγής της δίκης

Τέλος, οι συνήγοροι δηλώνουν ότι επιμένουν στο αίτημα «για τη διεξαγωγή της δίκης στο φυσικό της χώρο του Εφετείου Αθηνών, χώρο απείρως πιο ασφαλή για τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας, εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους παράγοντες της δίκης, το κοινό και τα ΜΜΕ».

Τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο ζητούν και οι αρχές και φορείς του Κορυδαλλού υπερτονίζοντας ότι το δικαστήριο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολικά συγκροτήματα, όπου μάλιστα μαθητές Λυκείου θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το θέμα της ακαταλληλότας της δικαστικής αίθουσας επιχειρήθηκε άλλωστε να τεθεί από συνηγόρους πολιτκής αγωγης και τις τοπικές αρχές του Κορυδαλλού και την πρώτη ημέρα της δίκης, αλλά η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη μετέθεσε την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας τους για τη σημερινή συνεδρίαση.

Υπό τα δεδομένα αυτά παράγοντες της δίκης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η δίκη να οδηγηθεί σε νέα διακοπή, κάτι που αν συμβεί θα καθυστερήσει και άλλο την ουσιαστική έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκινάει με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας και πρώτο να καταθέτει στο δικαστήριο τον πατέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.

Οι ελλείψεις πάντως της δικαστικής αίθουσας φάνηκαν από την πρώτη ημέρα έναρξης της ακροματικής διαδικασίας που προκαλεί μάλιστα και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, καθώς πρόκειται για την πρώτη δίκη μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ναζιστικά χαρακτηριστικά.

Η αίθουσα που διαμορφώθηκε εντός των φυλακών Κορυδαλλού για τη διεξαγωγή της δίκης αυτής φάνηκε ανίκανη να «φιλοξενήσει» τους 68 κατηγορουμένους, τους 100 και πλέον δικηγόρους, τους 80 διαπιστευμένους δημοσιογράφους, τους μάρτυρες, το κοινό κ.α. Κάτι, που «είδε» και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία όμως επισήμανε ότι είναι στην αρμοδιότητα της πολιτείας να εξασφαλίσει την κατάλληλη αίθουσα για την διεξαγωγή της δΣχόλια