4:04 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Διεθνές Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών: Στο επίκεντρο ανάπτυξη, μέτρα εμπιστοσύνης αλλά και οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών

Διεθνές Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών: Στο επίκεντρο ανάπτυξη, μέτρα εμπιστοσύνης αλλά και οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών

Διεθνές Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών: Στο επίκεντρο ανάπτυξη, μέτρα εμπιστοσύνης αλλά και οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Βράβευση πολεμικής αεροπορίας.

Με τη συμμετοχή 700 και πλέον συνέδρων, ολοκληρώθηκαν αργά χτες το απόγευμα της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2018, οι  εργασίες του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, με τίτλο «Wings to Fly», το οποίο  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη θεσμική υποστήριξη του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Συμμετείχαν, κυρίως, ανώτατα στελέχη και εσωτερικοί ελεγκτές Τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι Ελεγκτικών Μηχανισμών του κράτους, Ανεξάρτητων Αρχών, θεσμικών Φορέων και Οργάνων του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, Διεθνών Οργανισμών, κομμάτων, καθώς και αποστολές άλλων χωρών.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν, από σημαντικούς ομιλητές και εμπειρογνώμονες της ελληνικής αλλά και της διεθνούς σκηνής, θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης, καταπολέμησης της Κακοδιοίκησης και της Διαφθοράς μέσα από προληπτικές λειτουργίες και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, οι νέες τάσεις στο πεδίο του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, ο έλεγχος και η διαφάνεια ως μοχλός ανάπτυξης, η κλιματική αλλαγή και ο περιβαλλοντικός κίνδυνος σε σχέση με τις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες, καθώς και καλές πρακτικές για τη διασφάλιση της  ορθής λήψης αποφάσεων και της αποτελεσματικής λειτουργίας των φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας Βέρρα Μαρμαλίδου, ανοίγοντας τις  εργασίες της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και δήλωσε τη στήριξη του Ινστιτούτου, «ως συνοδοιπόρος» όπως είπε χαρακτηριστικά, στην προσπάθεια του Σώματος – Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας του κράτους και τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού υποβάθρου. Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι το μοντέλο του «παραδοσιακού ελεγκτή» έχει ήδη ξεπεραστεί, καθώς πλέον ο ελεγκτής πρέπει να εμπνεύσει, να πείσει, να παρακινήσει σε δράση τους ανθρώπους των ελεγχόμενων λειτουργιών, παράλληλα όμως απαιτείται η ικανότητα αντιμετώπισης ενός σύνθετου θεσμικού πλαισίου, αλλά και η δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών.

Ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, παρουσιάζοντας το σημαντικό έργο του Σώματος στον τομέα του περιβάλλοντος, αναρωτήθηκε: «Πώς χτίστηκε ο Παρνασσός, ακόμα και εκτάσεις του αρχαιολογικού χώρου του Δελφικού Τοπίου, πώς άλλαξαν χρήση εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές;», αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα κοινής δράσης δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας των πολιτών για τον περιορισμό των επιπτώσεων περιβαλλοντικών καταστροφών, μέσα από προληπτικές λειτουργίες. Καταλήγοντας, επισήμανε την αναγκαιότητα ανάπτυξης αποτελεσματικού εσωτερικού ελέγχου σε όλες τις δομές του κρατικού μηχανισμού, λειτουργία που θα βελτιώσει σημαντικά το βαθμό ετοιμότητάς τους.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Ν.Δ., προσδιόρισε την πολυνομία και την κακονομία ως παράγοντες που πλήττουν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δε χαρίζεται, κερδίζεται». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας ενός πλέγματος ποιοτικών κανόνων, κοινό για όλους, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Κλείνοντας τάχτηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του εσωτερικού ελέγχου σε σχέση με το όργανο στο οποίο υπάγεται.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, έκανε λόγο για ελλειμματική κουλτούρα ελέγχου, για τη δύναμη της αδράνειας και τη μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που καθιστά τη διοίκηση αργή και αναποτελεσματική. «Υπάρχουν τομείς διοικητικής λειτουργίας που το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει εν κινήσει» είπε χαρακτηριστικά.  Τάχτηκε υπέρ της αλληλεπίδρασης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με λιγότερα «στεγανά», ενώ, καταλήγοντας, μέσα από μια σειρά επιχειρημάτων, διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει χώρος στο δημόσιο τομέα για εσωτερικό έλεγχο προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα και όχι στην επιτήρηση.

Ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρουσίασε τους πυλώνες ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, μεταφέροντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και προσδιόρισε τις παραμέτρους που επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργία των δικλείδων ασφαλείας που λειτουργούν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου των δημοσίων οργανισμών.

Ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης  Δήμων Ελλάδας  και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών, επικαλούμενος συγκεκριμένες περιπτώσεις, υποστήριξε πως το ισχύον συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης της χώρας έχει αποδομηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και τόνισε: «Προτεραιότητα για όλους εμάς που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι να θωρακίσουμε τις πόλεις από κάθε κατηγορία κινδύνου, και να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα προστασίας για τις τοπικές κοινωνίες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σύμφωνη με τη δημιουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου, αλλά με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ο Γιάννης Σελίμης, επιθεωρητής – ελεγκτής και  συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του ΣΕΕΔΔ, κλείνοντας την παρουσίαση της θεματικής ενότητας με τίτλο «Κτίζοντας την Εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Τομέα και στις επιχειρήσεις», διατύπωσε την άποψη ότι η εμπιστοσύνη για την οποία μιλάμε συνεχώς δεν είναι μια απροσδιόριστη αξία ηθικής τάξεως, αλλά μια κρίσιμη παράμετρος που συνδέεται με την καθημερινή λειτουργία ενός οργανισμού, ακόμα και με τη θέση και την παρουσία μιας χώρας στη διεθνή σκηνή. Και ενώ η εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Δημόσιο θέλει χρόνο, μπορεί ωστόσο να χαθεί πολύ εύκολα, υποστήριξε. Η εδραίωσή της όμως μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος επιβολής των νόμων.

Τέλος, στη θεματική ενότητα «Πετάξτε μαζί μας σε μια Αποστολή Αεροπυρόσβεσης», βραβεύτηκε η 359η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας για το έργο της, με την απονομή τιμητικής πλακέτας από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου και παρουσιάστηκε από ιπτάμενους, με τη χρήση εντυπωσιακών βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων, η αποστολή και το έργο τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τα μέσα που χρησιμοποιούν και η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους, η αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας, καθώς και οι παράγοντες που συντελούν στην ασφάλεια κάθε αποστολής.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας