Διεθνής Αμνηστία: Σε 18 χρόνια θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα, με το σημερινό ρυθμό

Διεθνής Αμνηστία: Σε 18 χρόνια θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα, με το σημερινό ρυθμό

Μέχρι και 18 χρόνια αναμένεται να χρειαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα, αν η διαδικασία συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, επισημαίνει η Διεθνής αμνηστία, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», με σχεδόν 60.000 πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ, με τις συνθήκες διαβίωσής τους να χαρακτηρίζονται σε πολλές περιπτώσεις άθλιες.

Αναλυτικότερα, σε έκθεσή της, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνει ότι, παρά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ το 2015 να φιλοξενήσει η Ευρώπη 120.000 πρόσφυγες, μέχρι σήμερα πολλές χώρες έχουν πάρει λιγότερο από το 5% του αριθμού των προσφύγων που είχαν δεσμευτεί να αναλάβουν, ενώ υπάρχουν χώρες που ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε έναν άνθρωπο.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στον απόηχο της συνόδου κορυφής για την προσφυγική κρίση στην Νέα Υόρκη με την συμμετοχή ηγετών από όλο τον κόσμο, η οργάνωση σημειώνει ότι αν η διαδικασία συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Όπως επεσήμανε ο Steve Symonds, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών».

«Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι εκεί (στην Ελλάδα) είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης συλλογικής αποτυχίας εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Όλοι από κοινού θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μετανάστευση των προσφύγων που είναι «ντροπιαστικά» μικρή σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν πολύ φτωχότερες χώρες στην Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική – το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Symonds.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Our Hope is Broken», η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία μέχρι τώρα δεν έχουν δεχτεί κανέναν πρόσφυγα στα εδάφη τους, ενώ χώρες όπως είναι το Βέλγιο, η Κροατία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Γερμανία φιλοξενούν λιγότερο από το 5% των προσφύγων που είχαν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν.

Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων 1.489 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ επισημαίνει πως αρκετοί από τους πρόσφυγες στην χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οξύ στρες και κατάθλιψη, εξαιτίας του αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους.Σχόλια