Δικαστική πολιορκία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Δικαστική πολιορκία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 Του Πέτρου Κουσουλού

Υπό δικαστική «πολιορκία» βρίσκεται το καθεστώς πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης δεν έχει μπει μόνο η πώληση τους στην γερμανική κοινοπραξία HDW/ Ferrοstaal το 2002 (εδώ) αλλά και η μεταβίβαση τους στην εταιρεία Privinvest του Ισκαντάρ Σάφα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ereportaz εδώ και καιρό οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν παραγγείλει την διενέργεια έρευνας στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων και να συντάξει πορισματικές αναφορές που θα οδηγήσουν είτε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης είτε στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Πρόκειται για την ποινική δικογραφία που βρίσκεται ανοικτή ύστερα από την μήνυση που είχε καταθέσει το 2014 η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη δικογραφία πιθανότατα θα συνενωθεί με τα αποτελέσματα των ερευνών των ανακριτών Διαφθοράς οι οποίοι φέρονται να εντόπισαν ζημιά ύψους 53 εκατ. ευρώ από την πώληση των Ναυπηγείων στην γερμανική κοινοπραξία.

Από την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς φέρεται να προέκυψε ότι η επίμαχη ιδιωτικοποίηση δόθηκε δωρεάν στη γερμανική κοινοπραξία, καθώς ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ, ενώ την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπεγράφη και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

 Πλέον οι εισαγγελείς Διαφθοράς από την πλευρά τους θα κληθούν να διερευνήσουν εκ νέου τις συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων αλλά και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης, οι ευθύνες των οποίων, όμως, ακόμα κι αν προκύψουν έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τη νομοθεσία για την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων.

Και άλλα εξοπλιστικά

 Στο μεταξύ με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγγελικές έρευνες που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο κατάλογος είναι μακρύς καθώς ολοένα και περισσότερα στοιχεία βρίσκονται στην διάθεση των Αρχών προερχόμενα από απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών. Σε μερικές υποθέσεις οι εισαγγελείς πέφτουν επάνω σε γνωστούς-αγνώστους, δηλαδή επιχειρηματίες αλλά και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχουν ήδη απασχολήσει με την δράση τους.Σχόλια