Δίκη ΧΑ: Επικριτική η πρόεδρος για την ολιγωρία της αστυνομίας  το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα

Δίκη ΧΑ: Επικριτική η πρόεδρος για την ολιγωρία της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα

Συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της Χρυσής Αυγής η κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Δημήτρη Μπάγιου, που είχε διακοπεί εχθές όταν ο μάρτυρας αισθάνθηκε δυσφορία και έχασε τις αισθήσεις του.

Από τη σημερινή διαδικασία, δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις της προέδρου αναφορικά με την ολιγωρία που επέδειξαν οι αστυνομικοί το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Μάλιστα, η κ. Λεπενιώτη έμεινε κυριολεκτικά άφωνη όταν ο μάρτυρας Δημ. Μπάγιος κατέθεσε ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ πήραν και έπαινο από τον αρχηγό της Αστυνομίας για τη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά, που «δεν έτρεχε για να φύγει», όπως υπογράμμισε η πρόεδρος.

Διαβάστε τον διάλογο της προέδρου με τον μάρτυρα αστυνομικό:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλήσατε εκ των υστέρων με κάποιον ανώτερο, για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να μην υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όλοι έλεγαν ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος είναι αυτός που σας επιβράβευσε;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ακόμα και ο αρχηγός της αστυνομίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επίσημα το λέτε αυτό;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Υπάρχει κι έπαινος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί σας επαινεί;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Γιατί συλλάβαμε τον δράστη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού δεν έτρεχε να φύγει, ήταν προς έπαινο ότι τον πιάσατε;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κανείς δε φώναξε βοήθεια. Αστυνομικός είμαι, δεν ξέρω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτό σας κάνω αυτές τις ερωτήσεις και μου κάνει εντύπωση που σας επαίνεσαν ότι πιάσατε το δολοφόνο.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τι θέλατε να κάναμε; Να πάμε οκτώ στους 50; Ήταν αδύνατον. Εγώ ό,τι μού λένε κάνω. Ο επικεφαλής έχει την ευθύνη.

Κατά την κατάθεσή του ο μάρτυρας είπε ότι όταν έφθασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, προσπαθούσε να βρει μάρτυρες, αλλά όλοι έλεγαν ότι είχαν φθάσει εκείνη την ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιάσατε κανέναν από αυτούς που έτρεχαν;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν ήταν δική μας δουλειά. Αυτοί που έφτασαν πρώτοι έπρεπε να το κάνουν. Εμείς δε θα αφήναμε τον τραυματισμένο… Η ομάδα δε σπάει. Δε θα πήγαινα μόνος μου να κυνηγήσω 15 άτομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσατε να αποτρέψετε την εξέλιξη, να προλάβετε κάτι;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τι να προλάβουμε; Με τα δεδομένα που είχαμε διαθέσιμα δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, δεν ξέραμε… Δεν είμαστε αρκετοί… Το Κέντρο μας έστειλε για να δώσουμε εικόνα, όχι να τους πιάσουμε. Ούτε εξοπλισμό, ούτε εκπαίδευση έχουμε. Γι’ αυτά υπάρχουν η ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς για τι είστε;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Για κλοπές, ληστείες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ‘Η εσείς φταίτε, ή εκείνος που διαβίβασε από το Κέντρο κι έστειλε τους οκτώ της ΔΙΑΣ… Εσείς το μόνο που κάνατε ήταν να συλλάβετε έναν Ρουπακιά που πήγαινε κι αργά – αργά…

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δε μας είπε κανείς τι γινόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπρεπε κάποιος να έρθει και να σας το πει για να κυνηγήσετε τους υπεύθυνους; Αν σήμερα σας έστελναν σε ένα παρόμοιο περιστατικό έτσι θα λειτουργούσατε;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Θα έκανα ό,τι μου έλεγαν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πρωτοβουλία δεν παίρνετε;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ό,τι πουν οι επικεφαλής. Οι οκτώ δε θα ελέγχαμε τους 50… Δεν κινδύνευε κανείς εκείνη τη στιγμή.Σχόλια