Δήμαρχος Λέρου για προσφυγικό: Εξαπατήθηκα από πρωθυπουργό – υπουργούς

Δήμαρχος Λέρου για προσφυγικό: Εξαπατήθηκα από πρωθυπουργό – υπουργούς

Ότι εξαπατήθηκε, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από υπουργούς της κυβέρνησης, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του για το γεγονός ότι, όπως τον ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στη Λέρο θα μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες ιδίως από τη Χίο.

«Το λέω ξεκάθαρα: Ως δήμαρχος εξαπατήθηκα», δήλωσε ο κ. Κόλλιας στον ρ/φ σταθμό Πρώτο 91.5 της Κω, εξηγώντας ότι με την απόφαση αυτή «παραβιάζουν τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που μας είχαν δώσει όλοι, πρωθυπουργός και υπουργοί: ότι η διαχείριση των προσφύγων θα γίνεται στα διοικητικά όρια του κάθε νησιού, όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες, ότι δε θα μεταφέρονται στα νησιά άλλοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας, και θα φεύγουν το συντομότερο δυνατόν».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος της Λέρου, σε αντίθεση με τα παραπάνω, το κέντρο που έχει δημιουργηθεί στο νησί ως καταγραφής – ταυτοποίησης και ολιγοήμερης διαμονής, θα καταστεί «κέντρο κράτησης τουλάχιστον 25 ημερών».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε ιδιαιτέρως συνεργάσιμος με την κυβέρνηση στο ζήτημα της δημιουργίας του χώρου στο νησί, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Κόλλιας εξήγησε ότι η τραγική κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι τον περασμένο Αύγουστο, όταν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέκλυσαν το νησί, δεν ήταν δυνατόν να επαναληφθεί, «για αυτό και δόθηκε η έγκριση για τη δημιουργία του κέντρου καταγραφής σε ένα σημείο σχετικά απομακρυσμένο από τον συνοικισμό», όπως υπογράμμισε.

Τέλος, προειδοποίησε για δυναμικές κινητοποιήσεις, αν η απόφαση εφαρμοσθεί, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζει και ο ίδιος προσωπικά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα – συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στον Πειραιά -, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί τα νησιά να επωμισθούν όλο το βάρος, δια της μεταφοράς εκεί ή μεταξύ τους προσφύγων από άλλες περιοχές.Σχόλια