Δημόσια συγνώμη ζητά η Ιαπωνία για τις θηριωδίες της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημόσια συγνώμη ζητά η Ιαπωνία για τις θηριωδίες της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Για πρώτη φορά και 70 χρόνια μετά την παράδοσή της, σε δήλωση δημόσιας συγνώμης προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας για τα εγκλήματα που διέπραξε η χώρα του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αισθάνομαι «βαθιά θλίψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίνζο Άμπε, ζητώντας ταυτόχρονα συγνώμη και για το ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε δήλωση μεταμέλειας.

Ταυτόχρονα, κατά την ίδια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε σε όλες τις ασιατικές χώρες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το ότι ποτέ ξανά η χώρα του δεν θα εμπλακεί σε κάποιον πόλεμο. Ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες η πράξη αυτή του Άμπε αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, Νότια Κορέα καθώς και Κίνα οι οποίες και υπέστησαν τις μεγαλύτερες θηριωδίες από τα στρατεύματα του Χιροχίτο, και μέχρι σήμερα θεωρούν πως η Ιαπωνία δεν εξιλεώθηκε ποτέ για τα εγκλήματα πολέμου σε βάρος τους.

Ο Σίνζο Άμπε πρόφερε τη λέξη «συγνώμη» στη γλώσσα του, μη διστάζοντας να αναφερθεί σε «ανυπολόγιστες καταστροφές και δεινά που προκάλεσε η ιαπωνική κατοχή σε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πως η πράξη του αυτή επιθυμεί να απαλλάξει τις επόμενες γενιές των ιαπώνων από κάθε άγος που μέχρι σήμερα βαρύνει τη συλλογική συνείδηση.Σχόλια