«Μύλος» με δημοσίευμα της Die Zeit που αποκαλύπτει τον τρόμο των δανειστών από ένα Grexit

«Μύλος» με δημοσίευμα της Die Zeit που αποκαλύπτει τον τρόμο των δανειστών από ένα Grexit

Την ίδια ακριβώς στιγμή που ένα ακόμη πλήρες αδιέξοδο διεφάνη μετά την τρίωρη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και με τον Ντάισελμπλουμ να ανακοινώνει πως «καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει μέχρι στιγμής με τις προόδους που έχουν γίνει να είναι πολύ μικρές» ένα δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου φέρνει στο φως μια  «νέα πρόταση των δανειστών που αφορά παράταση του υφισταμένου προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Die Zeit, επικαλούμενη κύκλους που έχουν πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας κάτι που σαφώς καταδεικνύει τον κυριολεκτικό τρόμο μπροστά στο τελικά απολύτως άγνωστο του τι πραγματικά μπορεί να σημάνει για ολόκληρη την Ευρώπη μια ελληνική χρεωκοπία και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν μείνει στον EFSF και προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ τους ερχόμενους μήνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου για άλλα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες και να τα χρησιμοποιήσουν ως collateral για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη φάση, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε ό,τι αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σημειώνεται, ότι το βράδυ της Πέμπτης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να διέψευσαν το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. image (2)
Μαξίμου: «Ο λαός ξέρει ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια»

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, κάνουν λόγο για σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

«Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν, είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν…», σημειώνουν.Σχόλια