Δημόσιο: Χάνουν την πρόωρη σύνταξη 50.000 υπάλληλοι

Δημόσιο: Χάνουν την πρόωρη σύνταξη 50.000 υπάλληλοι

Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου είναι σε δύο κατευθύνσεις και αφορούν τόσο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και στα ποσά των συντάξεων.

Οι αλλαγές φέρνουν επιπλέον εργασία από έξι μήνες ως και 17 χρόνια ( σε λίγες ακραίες περιπτώσεις).
Ήδη πάντως και με τις αλλαγές που ήρθαν 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν το τρένο για την πρόωρη σύνταξη.

Σε ομάδες υψηλού κινδύνου αναδεικνύονται οι μητέρες με ανήλικο παιδί, όσοι έχουν 25ετία και θέλουν την 35ετια, αλλά και όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν πρόωρα.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους του δημοσίου που είναι γονείς ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Οι μητέρες εάν δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας θα κληθούν να εργαστούν επιπλέον από έναν χρόνο και έξι μήνες ως και 17 χρόνια.

Οι άνδρες γονείς ανήλικων παιδιών που συμπλήρωσαν μεν την 25ετία ως το 2012, αλλά όχι και το όριο ηλικίας τώρα θα χρειαστεί να δουλέψουν από 3 ως και 15 επιπλέον έτη.

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου και οι τρίτεκνοι που έπιασαν 20ετία το 2012, αλλά όχι και το όριο ηλικίας. Εδώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να ενταχθούν στις αλλαγές και οι γυναίκες που είχαν δικαίωμα να βγουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Αν συμβεί αυτό τότε θα χρειαστεί να εργαστούν από 3 ως και 15 επιπλέον χρόνια.

Ακόμη και όσοι το 2010 είχαν 25 έτη και διεκδικούν έξοδο σε σύνταξη με 35ετία ίσως χρειαστεί τώρα να εργαστούν για 40 έτη και να συμπληρώσουν τουλάχιστον το 62ο έτος.

Θολό παραμένει το τοπίο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που θέλουν να αποχωρήσουν πρόωρα, αλλά και για όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία. Η αύξηση των ορίων μπορεί να φέρει από 2 ως και 7 επιπλέον έτη στη δουλειά.


Σχόλια