Δημοσκόπηση: Σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά η δημοτικότητα Ολάντ

Δημοσκόπηση: Σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά η δημοτικότητα Ολάντ

Στο ναδίρ βρίσκεται η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχανε τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, ανεξαρτήτως του αντιπάλου που θα είχε να αντιμετωπίσει.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι οι πολιτικές του αποδίδουν καρπούς και η κατάσταση στην χώρα ολοένα και βελτιώνεται, ενώ επεσήμανε ότι θα αποφασίσει στο τέλος του χρόνου εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατέδειξαν ότι οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν από τα λεγόμενά του, και οι πιθανότητες να επανεκλεγεί μειώνονται.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησαν οι εταιρείες TNS Sofres One Point, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» και οι συντηρητικοί «Οι Ρεπουμπλικάνοι» θα καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ακόμα μάλιστα κι αν το δεξιό κόμμα επιλέξει έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό υποψήφιο.

Όταν, βάσει της δημοσκόπησης, ο Φρανσουά Ολάντ αναμετρήθηκε για παράδειγμα με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλάν Ζιπέ, ή τον πρώην πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τα ποσοστά του στον πρώτο γύρο προβλέπονταν 5 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο.

Η έρευνα δείχνει επιπλέον ότι οι υποψήφιοι από μικρότερα κόμματα, που ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, θα συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους όλοι μαζί σε σύγκριση με τον νυν πρόεδρο της χώρας.

«Εάν η Αριστερά δε συσπειρώσει τους πρωταγωνιστές της θα κατακερματιστεί και θα περιθωριοποιηθεί για ένα διάστημα 20 ετών» επεσήμανε σχετικά ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν- Κριστόφ Καμπαντελίς στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των TNS Sofres One Point, ο Φρανσουά Ολάντ θα συγκεντρώσει μόλις 14 έως 16% των ψήφων στον πρώτο γύρο, μόλις 1-2% μπροστά από τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στις περισσότερες περιπτώσεις και ακόμα και πίσω από εκείνον σε μία περίπτωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα λάβουν 4-5% και οι υποψήφιοι της άκρας Αριστεράς περίπου το ίδιο.

Για τον Καμπαντελίς, αυτό δείχνει ότι τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να συμφωνήσουν στην υποψηφιότητα ενός και μόνο προσώπου και πρέπει να συσπειρωθούν πίσω από τον Ολάντ, ο οποίος «είναι ο μοναδικός που μπορεί να συσπειρώσει την Αριστερά και να νικήσει».

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να μην μπορέσει καν να υποστηρίξει αυτό το σενάριο της «χρήσιμης ψήφου», υπογραμμίζει το στέλεχος της TNS Sofres, Εμανουέλ Ριβιέρ, αναφερόμενος σε μια κοινή πρακτική που ακολουθείται, σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υποστήριξη εκείνων που δελεάζονται από υποψηφίους μικρότερων κομμάτων, οι οποίοι έχουν λίγες ή και καμιά πιθανότητα να εκλεγούν, επιχειρώντας να τους πείσει ότι η ψήφος τους θα πάει χαμένη.Σχόλια