Δημοσκόπηση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Δημοσκόπηση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, που βασίζεται σε πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες, αποτυπώνοντας την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πέντε μήνες μετά τις εκλογές.

Τα «νέα» είναι άσχημα και για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αφού έρχεται δεύτερος στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται με 3 μονάδες.

prothesi psifou

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 23,2% της πρόθεσης ψήφου ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,9%, με τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 3,7 μονάδες.

Τρίτο κόμμα, με 6,6% αναδεικνύεται το ΚΚΕ, ενώ ακολουθεί με 6,5% η Χρυσή Αυγή.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 3%, η Ένωση Κεντρώων 4,1%, το Ποτάμι 2,6% και η Λαϊκή Ενότητα 2,4%.

Υψηλό εμφανίζεται και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 15,3%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συγκεντρώνει το 28,2%, έναντι 25,2% για τον Αλέξη Τσίπρα.

prothipourgos

Ωστόσο, πολύ υψηλό είναι το ποσοστό (41,6%) που απαντά «κανένας από τους δύο».

Ενδιαφέρουσες είναι και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για το τι θα ήθελαν να συμβεί μέσα στο 2016.

Συγκεκριμένα, το 39% απάντησε ότι θέλει εκλογές ενώ το 42,3% να βρεθεί λύση από την παρούσα Βουλή.

vouli ektimiseis sinthesi

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 27,1% απάντησε ΝΔ, το 21,9% ΣΥΡΙΖΑ, και το 39,4% «κανένα κόμμα».

Συσπειρώσεις

Σε χαμηλό επίπεδο (με σημείο αναφοράς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου) είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέρχεται στο 55,8%, με ποσοστό 7,8% των ψηφοφόρων του να πηγαίνει στη ΝΔ, ποσοστό 3,7% στο ΚΚΕ, 2,9% σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, 3,1% στους ΑΝΕΛ, 4,1% στην Ένωση Κεντρώων και 22,6% σε λοιπά κόμματα/αδιευκρίνιστη ψήφος.

Αντίθετα, σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται η συσπείρωση της ΝΔ που ανέρχεται στο 89,7%, με ποσοστό 2,1% των ψηφοφόρων της να πηγαίνει στη Χρυσή Αυγή και 8,2% σε λοιπά κόμματα/αδιευκρίνιστη ψήφος.

provlimata xora

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, τα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες είναι:

– Η ανεργία, για το 62,7% των πολιτών

– Το φορολογικό σύστημα, για το 42,6% των πολιτών

– Η υγεία/περίθαλψη, για το 33,6% των πολιτών

– Το μεταναστευτικό/προσφυγικό, για το 24,7%

– Η οικονομική ανάπτυξη, για το 23,9% των πολιτών

– Ο πληθωρισμός/ακρίβεια, για το 23,1% των πολιτών και

– Το ασφαλιστικό για το 22,5% των πολιτών.

– Αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου παρουσιάζουν το μεταναστευτικό/προσφυγικό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Άσχημα τα πράγματα για το 93,2% των Ελλήνων

Ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την κατάσταση στη χώρα εμφανίζονται οι Έλληνες, με το 93,2% να απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν «αρκετά άσχημα» ή «πολύ άσχημα». Το 0,5% δήλωσε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 5,9% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».

aisiodoksia

Στο ερώτημα «πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 93,5% απαντά κακή/πολύ κακή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους σήμερα, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 76,2% πως κρίνεται κακή/πολύ κακή.Σχόλια