Δύο στρατόπεδα στην ελληνική Δικαιοσύνη

Δύο στρατόπεδα στην ελληνική Δικαιοσύνη

Χωρισμένη στα δύο είναι η ελληνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, μετά τη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και την πρόεδρο του Α.Π., Βασιλική Θάνου.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στην πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Ζαγοραίου, ξεκίνησε από την Εισαγγελία Εφετών, κατόπιν παρερμηνείας εγγράφου της κυρίας Κουτζαμάνη.

Ζήτησα ενημέρωση για ορισμένα θέματα που ρίχνουν σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης η οποία, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να λειτουργεί σε άπλετο φως

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Εισαγγελέα και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ζήτησα ενημέρωση για ορισμένα θέματα που ρίχνουν σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης η οποία, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να λειτουργεί σε άπλετο φως. Μεταξύ άλλων ζήτησα ενημέρωση και για την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίου, όπως πληροφορήθηκα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με διαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν έχει κινήσει αυτή την πειθαρχική διαδικασία. Κατόπιν τούτου γεννώνται ερωτηματικά αν είναι σύννομη η διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και θεωρώ ότι πρέπει το θέμα αυτό να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα.
Θα παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μου σχετικά με την εν λόγω υπόθεση αλλά και όποια άλλη στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιούνιο, η κυρία Κουτζαμάνη είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να διερευνηθούν οι καταγγελίες επιχειρηματία πού έκαναν λόγο για ασυνήθιστη… διερεύνηση τριών εισαγγελέων για το πρόσωπό του, ταυτόχρονα.

Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Εφετών ο οποίος εξέλαβε, όπως όλα δείχνουν, ότι είχε λάβει εντολή διενέργειας πειθαρχικού ελέγχου και έτσι άρχισε να καλεί τους εισαγγελείς στο γραφείο του.

Η ενέργεια αυτή ωστόσο προκάλεσε δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία έφεραν τους εν λόγω εισαγγελείς να εκφοβίζονται, ενώ προσπαθούσαν να ασκήσουν έντιμα το λειτούργημά τους.

Η μη ενημέρωση της Κουτζαμάνη έφερε τριγμούς

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ο κ. Ζαγοραίος και ομάδα εισαγγελέων πήγαν στο Παρίσι και εξέτασαν εκεί τον άνθρωπο που υπέκλεψε τη λίστα Λαγκάρντ, κάτι για το οποίο δεν ενημερώθηκε η κ. Κουτζαμάνη αλλά το πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου.

Αντίθετα, η αποστολή των Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι ήταν γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Χθες (3/11), η κ. Κουτζαμάνη διαβίβασε όλα τα δημοσιεύματα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη και του παρήγγειλε να διενεργήσει έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί το τι ακριβώς έγινε στην υπόθεση αυτή και το πως παρερμηνεύθηκε το έγγραφό της με το οποίο ζητούσε την διενέργεια έρευνας και όχι πειθαρχικής έρευνα.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε σήμερα (4/11) κατά την επίσκεψη του κ. Παπαγγελόπουλου στον Άρειο Πάγο τόσο με την κυρία Κουτζαμάνη, όσο και με την κυρία Θάνου με τους δικηγορικούς κύκλους ωστόσο να κάνουν λόγο για δύο… στρατόπεδα στις ηγεσίες του δικαστικού Μεγάρου του Αρείου Πάγου.

Σχόλια