Διώχνουν τους πρόσφυγες από τον Πειραιά ;

Διώχνουν τους πρόσφυγες από τον Πειραιά ;

Θολό παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες.

Ωστόσο ένα εικοσιτετράωρο μετά την προειδοποίηση των αρχών στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εγκαταλείψουν την πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά, το σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια πούλμαν για να μεταφέρουν όσους επιθυμούν στο camp της Πέτρας, στην Πιερία έξω από την Κατερίνη, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη προθυμία. Λίγοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να μεταφερθούν εκεί. Οι περισσότεροι, παίρνουν ότι πράγματα έχουν και επιβιβάζονται σε αστικά λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν στις πύλες Ε1 και Ε2 του λιμανιού του Πειραιά ή πηγαίνουν με τα πόδια.

Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα του Associated Press αναφέρει πως οι Αρχές θα δώσουν άλλες δύο εβδομάδες περιθώριο στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον Πειραιά και να πάνε σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν φύγουν από μόνοι τους, τότε θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης του λιμανιού.

Διορία δύο εβδομάδων να μετακινηθούν εθελοντικά στις κατασκηνώσεις που έχει στήσει ο στρατός αναφέρουν οι ελληνικές Αρχές ότι έχουν δώσει στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι του Πειραιά, σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρυνθούν με τη βία.

Τα παραπάνω αναφέρει στο δημοσίευμά του το Associated Press, τονίζοντας ότι η προειδοποίηση που εκδόθηκε σήμερα ήρθε μετά την άρνηση του ενός τρίτου των περίπου 52.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων να μεταφερθούν σε οργανωμένα καταφύγια από τις καταυλισμούς του Πειραιά και της Ειδομένης.

Όπως σημειώνει το AP, στο λιμάνι του Πειραιά κυβερνητικοί αξιωματούχοι πέρασαν ώρες προσπαθώντας να πείσουν τους μετανάστες να μετακινηθούν με τη θέλησή τους σε έναμ νέο καταυλισμό στη Βόρεια Ελλάδα, δείχνοντάς τους αεροφωτογραφίες του χώρου και εξηγώντας τους ποιες ανέσεις είναι διαθέσιμες. «Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά, μία περιοχή ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας», σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να πείσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι είναι για το δικό τους συμφέρον να μετακινηθούν», αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού. «Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 10-15 ημερών για να εγκαταλείψουν τον λιμένα».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, για την ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά»

Όπως είναι ήδη γνωστό, σήμερα το πρωί, επισκέφθηκαν το λιμάνι του Πειραιά, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Συντονιστής του Επιχειρησιακού σχεδίου για το προσφυγικό κ. Γιάννης Ταφύλλης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Πολιτικής κ. Τζανέτος Φιλιππάκος.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν και η κατανόηση από αυτούς, της ανάγκης μετακίνησής τους σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στην κυβερνητική αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο οποίος μαζί με τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, το Διοικητή της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχο Αθανάσιο Ντούνη και τον κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Λεοντάρα, υποδέχθηκαν του τρεις Γενικούς Γραμματείς & τους συνόδευσαν σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Η προσπάθεια αυτή συνεχούς ενημέρωσης των παραμενόντων στο λιμάνι, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων κέντρων φιλοξενίας, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον η μετακίνησή τους και ότι σε κάθε περίπτωση, με ορίζοντα τις επόμενες 10-15 μέρες, θα πρέπει μέρα με τη μέρα να εγκαταλείπουν το λιμάνι. Με σταθερό σχέδιο, αλλά και δημοκρατική ευαισθησία και με άμεση επιδίωξη σε πρώτη φάση να εκκενωθεί η Πύλη Ε3 και να αποδοθεί στον Ο.Λ.Π. και όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας, όπου εκεί και μόνον εκεί, θα μπορούν πραγματικά να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Όσο για το επεισόδιο καθιστικής διαμαρτυρίας με προβολή του αιτήματος για άνοιγμα των συνόρων, όπως αναφέρθηκε και στο μεσημεριανό Δελτίο Τύπου, αυτό κράτησε περίπου 15 λεπτά, συμμετείχαν σε αυτό λίγες δεκάδες ανθρώπων, από τις εκατοντάδες που συμμετείχαν στην ενημέρωση και στο διάλογο και έληξε ομαλά, χάρις στην ψυχραιμία και τον υψηλό επαγγελματισμό του Λιμενικού Σώματος, που γνωρίζει πολύ καλά να εκτονώνει τέτοια επεισόδια κι όχι να τα γενικεύει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη συνέχεια της επίσκεψης της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις άλλες Πύλες, επί 4 ώρες περίπου, δε συνέβη το παραμικρό επεισόδιο. Για την απαράδεκτη πράξη του πρόσφυγα πατέρα σε βάρος του βρέφους του, έχει γίνει ήδη αναφορά σε προηγούμενη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Ήδη, μετά από εισαγγελική εντολή, διενεργείται προανάκριση.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα, όσων συνέβησαν σήμερα στο λιμάνι, στη διάρκεια της πεντάωρης περίπου επίσκεψης της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Κάθε άλλη παραπληροφόρηση και προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τεχνικής ανησυχίας, για δήθεν επικείμενη βίαιη εκκένωση του λιμανιού, μόνο τα συμφέροντα των προσφύγων αλλά και της χώρας δεν εξυπηρετούν. Το ίδιο ισχύει και για όσους -ελάχιστους ευτυχώς- επιμένουν ανεύθυνα να καλλιεργούν κλίμα προσδοκίας, ότι δήθεν τα σύνορα θα ανοίξουν.

Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, ότι το να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά είναι εύκολο, αλλά είναι επικίνδυνη πράξη.

 

 

 Σχόλια