Διώξεις για μίζες σε στελέχη της BAYER ΕΛΛΑΣ

Διώξεις για μίζες σε στελέχη της BAYER ΕΛΛΑΣ

Του Πέτρου Κουσουλού 

Διώξεις για μίζες και ωφελήματα 1,2 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβαν 800 Έλληνες γιατροί κατά την περίοδο 2006 έως 8 από τον γερμανικό κολοσσό BAYER, άσκησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς.

Πολύμηνη έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων κυρίας Αγγελικής Τριανταφύλλου και κύριου Ιωάννη Σέββη κατόπιν παραγγελίας της προϊσταμένης της εισαγγελίας, κυρίας Ελένης Ράικου αποκάλυψε κύκλωμα ιατρών το οποίο χρηματιζόταν από στελέχη της μπάγερ Ελλάς, προκειμένου να συνταγογραφεί και να προωθεί τα σκευάσματα της.

Από την ίδια έρευνα αποδείχτηκε ότι η γερμανική εταιρία αποπειράθηκε να νομιμοποιήσει τις μίζες με την έκδοση εικονικών τιμολογίων για δήθεν παροχή υπηρεσιών από άλλες άσχετες ετσιρίες.

Από την δικογραφία που σχηματίστηκε προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά αλλά και οι παροχές κατευθήνονταν προς τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. αλλά και ιδιώτες οι οποίοι ήταν συμβεβλημένοι με τους ασφαλιστικούς φορείς και αυτό γιατί οι μεν πρώτοι μπορούσαν να παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων της BAYER στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία ενώ οι δε ιδιώτες να συνταγογραφούν αποκλειστικά φάρμακα της.

Στη δικογραφία αναφέρεται περίπτωση γιατρού ο οποίος πληρωνόταν προκειμένου να προωθεί συγκεκριμένο σκεύασμα της BAYER που ήταν παλαιότερης γενιάς σε σχέση με τα υπόλοιπα του εμπορίου.

Έρευνα εισαγγελέων και ΣΔΟΕ αποκάλυψε επίσης, δίκτυο εταιριών που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια στα οποία ενσωμάτωναν και τα ποσά για τα «δωράκια» στους γιατρούς έτσι ώστε να νομιμοποιούνται φορολογικά. Τα διάφορα χρηματικά ποσά κυμαίνονταν από 1000 μέχρι και 22.000 ευρώ ανά γιατρό.

Η υπόθεση ξεκίνησε από έρευνα των Γερμανών εισαγγελέων της οικονομίας και σημαντικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισε Έλληνας υπήκοος ο οποίος έδωσε στοιχεία για εικονικά τιμολόγια ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ, τα οποία εκδόθηκαν με εικονικό τρόπο για να καλυφθούν οι μίζες.

Η δίωξη η οποία ασκήθηκε από τους εισαγγελείς κατά των στελεχών της BAYER αφορά την ενεργητική δωροδοκία κατ’εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί κατγαχραστών του δημοσίου και την άμεση συνεργία κατ’ εξακολούθηση σε ενεργητική δωροδοκία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.Σχόλια