Διώξεις για τα θαλασσοδάνεια της PROBANK

Διώξεις για τα θαλασσοδάνεια της PROBANK

Για κακουργηματική απιστία κατηγορούνται περισσότερα από 70 στελέχη  και υπάλληλοι της Τράπεζας PRO BANK, για δάνεια εκατομμυρίων που φέρονται να δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις από το 2004 έως το 2011 σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που φτάνει τα 64 εκ ευρώ.


 

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από διετή έρευνα, απαρχή της οποίας ήταν ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Στην καταγγελία γινόταν λόγος για χορήγηση από την PRO επισφαλών δανείων τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας. 

Αμέσως διατάχθηκε έρευνα για την Τράπεζα, η οποία είχε βάλει λουκέτο το 2013 και είχε μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.


Κατά την εισαγγελική εντολή, ο ειδικός εκκαθαριστής της τράπεζας έκανε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα δανείων, έλεγχο στα 50 εκ των υψηλοτέρων, τα οποία  αντιπροσώπευαν  το 60% των δανειακών χορηγήσεων.
Τράπεζα-Probank-στο-Ν.Ηράκλειο_1

Από τις εκθέσεις του, τις οποίες παρέλαβε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις, δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, δεν διασφαλίστηκε  η περιουσίας της, δεν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων  και  δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών όταν ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.


 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 50 δάνεια που μπήκαν στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, τα 36 σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζετε σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ. Κατά την ανάκριση αναμένεται να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα δάνεια.


Σχόλια