Διπρόσωποι: Τη στιγμή που έκαναν Εξεταστική για τη Siemens νομιμοποιούσαν τη σύμβαση

Διπρόσωποι: Τη στιγμή που έκαναν Εξεταστική για τη Siemens νομιμοποιούσαν τη σύμβαση

Έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, νομιμοποιούσε ουσιαστικά τη σύμβαση με τη Siemens, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή όπου εξεταζόταν το συγκεκριμένο θέμα, φέρνει στο φως το ereportaz.

Συγκεκριμένα, η κ. Ραχηλ Μακρή παρουσίασε στις 26 Αυγούστου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έγγραφο με Αριθμό Πρωτοκόλλου 93640/12.06.2015 του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα «Χρηματοδότηση Ερευνητικού Κέντρου ‘’ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ’’ για το Ερευνητικό Πρόγραμμα ‘’ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΓΓΕΤ – SIEMENS, στο περιβάλλον, τη διαστημική και τη γεωδυναμική σεισμολογία».

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία 12-06-2015 η συνεργασία ανάμεσα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τη Siemens, πραγματοποιείται «σύμφωνα με το Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens A.E.».

Με το έγγραφο αυτό, και ενώ βρισκόταν – και βρίσκεται – σε εκκρεμότητα η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την υπόθεση Siemens, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση βοηθάει την εταιρεία να φανεί σωστή απέναντι στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία συμβιβασμού, αναγνωρίζοντάς την, και νομιμοποιώντας, ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα, η ύπαρξη αυτού του εγγράφου και η συνεργασία του Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη Siemens, εξασφαλίζουν στον κ. Στουρνάρα ασυλία από τις όποιες συνέπειες τoν βαραίνουν για την υπογραφή της συμφωνίας με τη γερμανική εταιρεία.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η κ. Μακρή, «Με το έγγραφο αυτό και με την πράξη αυτή, αναγνωρίζουν τη συμφωνία, άρα, έρχεται σε αντίθεση με αυτά που είχε καταγγείλει και ο Πρωθυπουργός, τότε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας». «Εν γνώσει ή εν αγνοία του Πρωθυπουργού, τον ακύρωσαν στην πράξη», προσέθεσε η κ. Μακρή και επεσήμανε ότι «δεν μπορεί μια Κυβέρνηση να πατάει σε δύο βάρκες».

Δείτε τα έγγραφα:

SIEMENS 1

SIEMENS 2 (1)

SIEMENS 3 (1)Σχόλια