Δύσκολα Χριστούγεννα στη Λέσβο

Δύσκολα Χριστούγεννα στη Λέσβο

Δύσκολα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για τη Λέσβο, καθώς οι ημέρες των εορτών βρίσκουν το νησί με σχεδόν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους του κέντρου καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια, και περισσότερους από 1.500 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Την ίδια ώρα, οι ροές συνεχίζονται στις ανατολικές και βόρειες ακτές του νησιού ενώ σήμερα αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά της Λέσβου, στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας.

Στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, αστυνομικοί προσέφεραν γλυκά στα προσφυγόπουλα, ενώ οι διασώστες οι οποίοι επιχειρούν στην ακτή της Νεάπολης, νότια της πόλης της Μυτιλήνης, έστησαν εκεί ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο από το «σήμα κατατεθέν» της σύγχρονης προσφυγιάς, τα πορτοκαλί σωσίβια που φορούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου με τις πλαστικές βάρκες.

dentro

Σημειώνεται ότι από το πρωί του Σαββάτου ξεκινά η λειτουργία του μεγάλου κέντρου υποδοχής που δημιούργησε η οργάνωση IRC στην περιοχή της Εφταλούς μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς.

Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων.

Μετά τη Λέσβο στο Ελληνικό η Σούζαν Σάραντον

«Μου είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο της αναλογεί και δε νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία», δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, βγαίνοντας από το γήπεδο Χόκεϊ του Ελληνικού, όπου έχουν εγκατασταθεί προσωρινά 450 πρόσφυγες.

«Δεν είμαι εδώ για να λύσω το θέμα», τόνισε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι ελληνικές οργανώσεις και οι άνθρωποι που έρχονται να βοηθήσουν -και από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο- κατάφεραν, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια, να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πιστεύω ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

sharadon elliniko

Η γνωστή ηθοποιός είπε ακόμη πως, με την επιστροφή της το Σάββατο στις ΗΠΑ, ως Αμερικανίδα πολίτης, θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι «πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». «Οι Αμερικανοί πολίτες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό, και ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί και την Τουρκία, για να δει από κοντά και τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων εκεί.

Σημειώνεται ότι η κ. Σάραντον, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί και τη Λέσβο για να δει από κοντά τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έφτασε αργά το μεσημέρι στο Ελληνικό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός παρέμεινε στο χώρο περίπου μία ώρα, κατά την οποία μίλησε με τους πρόσφυγες, είδε την κουζίνα, τα συσσίτια και τα ιατρεία. «Κάναμε μια πολύ βαθιά και φιλική κουβέντα, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει σε μια ώρα, αλλά ήταν συνέχεια της κουβέντας που είχαμε στη Μυτιλήνη», είπε από τη μεριά του ο κ. Μουζάλας.

(Κεντρική φωτογραφία άρθρου από αρχείο)Σχόλια