Δύσκολες ώρες στη Λέσβο: Η Frontex έφυγε για Χριστούγεννα, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες & μετανάστες αναμένονται και σήμερα στο νησί

Δύσκολες ώρες στη Λέσβο: Η Frontex έφυγε για Χριστούγεννα, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες & μετανάστες αναμένονται και σήμερα στο νησί

Δύσκολες ώρες περνά η Λέσβος, με το προσωπικό της Frontex στη μεγάλη του πλειοψηφία να έχει εγκαταλείψει το νησί, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων, τις τουρκικές αρχές να μην έχουν καταφέρει κανένα πλήγμα στην ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τον καλό καιρό να ευνοεί όσους έχουν επιλέξει την Μυτιλήνη, ως τον πρώτο σταθμό στο δρόμο τους προς την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη στο νησί.

Συγκεκριμένα, χθες και μέχρι σήμερα το πρωί καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας περί τα 3.000 άτομα, ενώ άλλα τόσα βρίσκονται στους χώρους γύρω από το Κέντρο περιμένοντας την καταγραφή τους.

Παράλληλα, περίπου 1000 Σύριοι έχουν σταλεί προσωρινά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ με σημείωμα καταγραφής τους τα Χριστούγεννα.

Στα νούμερα αυτά ενδέχεται να προστεθούν ακόμη και 4.000 άτομα, που αναμένεται να φτάσουν σήμερα στο νησί, δεδομένων και των πολύ καλών καιρικών συνθηκών.

Εν τω μεταξύ, όσοι περιμένουν να φύγουν από το νησί, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης τους, ζουν στο λιμάνι.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και στους χώρους καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια, αφού το προσωπικό της Frontex στη μεγάλη του πλειοψηφία αναχώρησε λόγω Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα, τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου γέμισαν από τους πρώτους 50 βορειοαφρικανούς μετανάστες που συνελήφθησαν, και επιλέχθηκε αρχικά ως λύση όσοι θα προσέρχονταν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης της Μόριας να μην καταγράφονται και άρα να μη συλλαμβάνονται.

Καθώς όμως ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυτών υπηκόων Μαρόκου και Αλγερίας οι οποίοι ζούσαν στα κτήματα γύρω από το hotspot ξεπέρασε τους 500 και μέρα με τη μέρα αυξάνονταν, αποφασίσθηκε από σήμερα να ξεκινήσει η καταγραφή τους ώστε να φύγουν για την Αθήνα, με την υποχρέωση όμως να αναχωρήσουν από την Ελλάδα σε ένα μήνα από τη μέρα της καταγραφής τους.Σχόλια