Δύσκολη η συμφωνία για το χρέος ως το Εurogroup της 24ης Μαΐου

Δύσκολη η συμφωνία για το χρέος ως το Εurogroup της 24ης Μαΐου

Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, αφού όπως προκύπτει από τη χθεσινή (12/5) συνεδρίαση του Euroworking Group, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος ως το Εurogroup της 24 Μαΐου

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) το ΔΝΤ παρουσίασε την δική του ανάλυση βιωσιμότητας, που είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από εκείνη των Ευρωπαίων. Επίσης, εκπρόσωποι αρκετών κρατών – μελών μεταξύ αυτών και της Γερμανίας εξέφρασαν επιφυλάξεις ακόμα και για την αναγκαιότητα να αποφασιστούν τώρα μέτρα για το χρέος. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ταμείο πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «στο μέλλον.»

Να σημειωθεί πως Αθήνα και τρόικα συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των φορολογικών μέτρων με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% να τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον «αέρα» η συμφωνία για το προσφυγικό


Εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει μία πλήρης συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου o Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια.

Για το χρέος επανέλαβε την πρόταση για εξέταση των επιλογών που υπάρχουν για ελάφρυνσή του του σε τρία στάδια, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ntaiselblum

«Προτείνω να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια φθηνά» σημείωσε.

Στη συνέχεια, τόνισε πρέπει «να δούμε τι θα κάνουμε στο τέλος του προγράμματος και μακροπρόθεσμα να δούμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό είναι πιο δύσκολο» ανέφερε.Σχόλια