Δείτε ποιο είναι το πιο ακριβό αντικείμενο στον πλανήτη

Δείτε ποιο είναι το πιο ακριβό αντικείμενο στον πλανήτη

Αλήθεια ή ψέμματα? Ένας νέος σταθμός πυρηνικής ενέργειας στα νότιο-δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι το πιο ακριβό αντικείμενο στη Γη, σύμφωνα με το BBC.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο επικαλούμενο πηγές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace «το Hinkley C έχει οριστεί ως το πιο ακριβό αντικείμενο στη Γη … το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς θα μπορούσε να ξεπεράσει τα £ 24 δις (30,68 δις ευρώ)«. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Greenpeace έχει αντιταχθεί στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί μια εκτίμηση, αλλά οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για το εργοστάσιο είναι τόσο αδιαφανείς που δεν είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια το τελικό κόστος, σύμφωνα με το BBC.

Μόνο η κατασκευή του κτηρίου υπολογίζεται να στοιχίσει γύρω στα £ 18 δις (23,01 δις ευρώ), σύμφωνα, με την εταιρεία EDF που έχει αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου.

Όμως γιατί είναι τόσο ακριβό;

«Τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας κατασκευάζονται με τον πιο περίπλοκο εξοπλισμό»,  δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο, ο καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Greenwich, Steve Thomas, προσθέτοντας ότι «Το οικονομικό κόστος των πυρηνικών σταθμών έχει ανέλθει σημαντικά, καθώς έχουν συμβεί δυστυχήματα και σχεδιάζουμε μέτρα για να αντιμετωπίζουμε τους πιθανούς κινδύνους».

 Σχόλια