ΔΝΤ: Δε θα πτωχεύσουμε την Ελλάδα αν δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου

ΔΝΤ: Δε θα πτωχεύσουμε την Ελλάδα αν δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου

Ότι αν δεν πληρωθεί η δόση που λήγει στις 30 Ιουνίου, η χώρα θα εμφανίζεται ως «ληξιπρόθεσμη» και όχι σε «πτώχευση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ράις υπογράμμισε πως, κατόπιν αναγνώσεως των προτάσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αλλά και των δανειστών, «έχουμε κοινή θέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν για την Ελλάδα», ενώ χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως οι ανεξόφλητες οφειλές προς το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν στην έκδοση νέων ομολόγων (διάσωσης) για την Ελλάδα, ενώ διεμήνυσε πως το ΔΝΤ αναμένει την πληρωμή της δόσης στις 30 Ιουνίου και πως «καμία περαιτέρω προθεσμία δεν θα δοθεί, παρόλο που η συμφωνία διαφαίνεται να είναι κοντά».

Τόνισε, ωστόσο, ότι αν δεν πληρωθεί η δόση που λήγει στις 30 Ιουνίου, η χώρα θα εμφανίζεται ως «ληξιπρόθεσμη» και όχι σε «πτώχευση», και στη συνέχεια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

«Υπήρξαμε ευέλικτοι, παραμένουμε ευέλικτοι στην διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Θέλουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, σε ό,τι αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη», σημείωσε ο Τζ. Ράις, και συμπλήρωσε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δε θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου.

Τέλος, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς, η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.



Σχόλια