ΔΝΤ: Δικαίωμα βέτο ζητούν πιστώτριες χώρες

ΔΝΤ: Δικαίωμα βέτο ζητούν πιστώτριες χώρες

Η δυνατότητα άσκησης βέτο από κάποιο κράτος μέλος του ΔΝΤ βρίσκεται επί τάπητος ενόψει και της ετήσιας συνεδρίασης του Ταμείου τον επόμενο μήνα, στη συνέχεια της παραδοχής του ΔΝΤ για κάποια λάθη του περαλθόντος και των χωρών που αντιδρούν. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν στην ετήσια συνεδρίαση. Στη διαδικασία αυτή ηγείται η Γερμανία, η οποία θέλει επίσης το βάρος της χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ να κατανεμηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των 189 κρατών-μελών του Ταμείου, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Το ΔΝΤ είναι σε συνομιλίες με περισσότερες από 30 χώρες οι οποίες διέθεσαν 393 δισ. δολ. στο Ταμείο το 2012 μέσω διμερών πιστωτικών γραμμών, αναφέρουν οι πηγές στο πρακτορείο. Το Ταμείο διαπραγματεύεται την επέκταση ορισμένων γραμμών οι οποίες θα λήξουν στο τέλος του έτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η βάση της συζήτησης είναι οι πιστώτριες χώρες να μπορούν να έχουν λόγο και στόχος είναι η δημιουργία μια διοικητικής δομής που θα εγκρίνει ή θα μπλοκάρει μέσω ενός κανονισμού που προβλέπει ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευθούν μόνο εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 85% των συνεισφορών για τα δάνεια.

Πηγή: Sofokleousin.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Τετ α τετ Βελκουλέσκου-Τσακαλώτου -Επί τάπητος η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομίαΣχόλια