ΔΝΤ: Έρχεται νέο κραχ που θα χτυπήσει τις αναδυόμενες αγορές

ΔΝΤ: Έρχεται νέο κραχ που θα χτυπήσει τις αναδυόμενες αγορές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, προειδοποιώντας για την έλευση ενός νέου πιστωτικού κραχ, με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές.

Συγκεκριμένα, σε νέα του έκθεση το ΔΝΤ, σημειώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, και κυρίως της αμερικανικής Federal Reserve, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πιστωτικό ατύχημα στις αναδυόμενες αγορές, με παγκόσμιες ωστόσο, προεκτάσεις.

Κίνα, Τουρκία, Χιλή και Βραζιλία είναι, σύμφωνα με το Ταμείο, οι πλέον ευάλωτες χώρες έναντι της αύξησης των επιτοκίων, καθώς η έκθεσή τους στις ΗΠΑ είναι αρκετά μεγάλη. «Το σοκ στον εταιρικό κλάδο γρήγορα θα μεταδοθεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις τράπεζες» εκτιμά χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της, τα οποία από το 2009 παραμένουν στο 0% – 0,25%. Τα – επί αρκετά χρόνια – χαμηλά επιτόκια ώθησαν στα ύψη τον εταιρικό δανεισμό των αναδυόμενων χωρών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάρτησή τους από την αμερικανική νομισματική πολιτική.

Σχόλια