ΔΝΤ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στην ατζέντα όλων

ΔΝΤ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στην ατζέντα όλων

Ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον «σταθερά στην ατζέντα» των διαπραγματεύσεων, και αυτό αφορά ανεξαιρέτως σε όλους τους εταίρους, διεμήνυσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία ακόμα νύξη προς τους Ευρωπαίους και ειδικά τη Γερμανία ότι θα πρέπει να βρουν μία οριστική λύση στο θέμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, επαναβεβαίωσε πως, με τα σημερινά δεδομένα, ο οργανισμός δεν μπορεί να ακόμα να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Ελπίζει πάντως ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται έως το τέλος του Μνημονίου. Η ανακοίνωση του Eurogroup προβλέπει ότι έως το 2018 θα εφαρμοστούν κάποιες περιορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος, και οι αποφάσεις για τη συνέχεια θα ληφθούν μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια Μάρεϊ έρχεται λίγες ημέρες αφότου αξιωματούχος του Ταμείου κάλεσε τους εταίρους να ποσοτικοποιήσουν άμεσα τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που δέχτηκε να μελετήσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος, μέτρα που περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης και την παράταση των περιόδων χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές.

Προϋπόθεση για κάθε αναδιάρθρωση του χρέους είναι η χώρα μας να τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, κάτι που επανέλαβε σήμερα το Ταμείο.

Τέλος, ο κ. Μάρεϊ διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, να έχει διαφωνήσει με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup – που ουσιαστικά μεταθέτει τις μεγάλες αποφάσεις για το 2018 – ενώ αντίθετα να το δέχεται η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχόλια