ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση και το 2016

122 0

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί ύφεση στην Ελλάδα και το 2016, εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Εν προκειμένω, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω  φέτος, κατά 0,6%, ενώ παράλληλα η έκθεση περιλαμβάνει τη διαρκή διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με το κατά πόσον είναι επιτεύξιμοι οι δημοσιονομικοί στόχοι του τρίτου Μνημονίου, τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις θέλουν το Ταμείο να θεωρεί πρακτικά ανέφικτο τον στόχο που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Ωστόσο, το Ταμείο απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας από φέτος έως και το 2021 – δηλαδή τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης.

Αντίθετα, επισημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για τη χώρα μας, λόγω της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης πάνω στα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση, το ΔΝΤ θεωρεί αισιόδοξο το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% για το 2018, αντίθετα αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος στόχος θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω (στο 2,5% του ΑΕΠ, ή ιδανικά στο 1,5%).Join the Conversation