ΔΝΤ: Οι επιπτώσεις του προσφυγικού θα μπορούσαν να συζητηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης

ΔΝΤ: Οι επιπτώσεις του προσφυγικού θα μπορούσαν να συζητηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης

Ανοιχτό σε μια κατ’ αρχήν συζήτηση για τη δημοσιονομική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς ωστόσο να δίνεται οποιαδήποτε εγγύηση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου.

«Θα περίμενα, θα φανταζόμουν, πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, ζητήματα που προκαλούν επιπρόσθετες δημοσιονομικές εντάσεις θα συζητηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όπως επεσήμανε ο κ. Ράις, το ΔΝΤ δε διαθέτει στοιχεία για τις επιπτώσεις των προσφυγικών εισροών στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ ο ίδιος διευκρίνισε πως η όποια συζήτηση θα γίνει στο «γενικό κάδρο» των διαπραγματεύσεων για την πορεία εφαρμογής του νέου προγράμματος στήριξης, κι όχι συγκεκριμένα με στόχο την τροποποίηση των συμφωνηθέντων.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, με δεδομένη και την προσφυγική κρίση, δεν είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη σύνοδο του G20 που θα αρχίσει την Κυριακή στην Τουρκία, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο των επίσημων εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει έως τώρα έναν ξεχωριστό ρόλο στο πρόγραμμα βοήθειας, καθώς συμμετέχει μεν στην αξιολόγηση, όμως δεν έχει αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος χρηματοδοτικά.

Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ταμείο για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, αλλά και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε πως είναι ακόμα «πρόωρο» να γίνει λόγος για χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, αρνούμενος να κάνει οποιονδήποτε λόγο για το μέγεθος τυχόν συνεισφοράς.

«Αφού αυτές οι συζητήσεις φτάσουν σε κάποιου είδους κατάληξη, μπορούμε να μιλήσουμε για συμμετοχή του ΔΝΤ», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.Σχόλια