ΔΝΤ: Είμαστε μακριά από συμφωνία – Αποσύραμε την ομάδα μας από το Brussels Group

ΔΝΤ: Είμαστε μακριά από συμφωνία – Αποσύραμε την ομάδα μας από το Brussels Group

«Σημαντικές διαφορές» σε τομείς-κλειδιά υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος καταρρίπτει τις αισιόδοξες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για πιθανότητα συμφωνίας.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, το κενό στα σημαντικά ζητήματα δεν έχει περιοριστεί. Είμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, διαψεύδοντας το κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που δημιούργησαν νωρίτερα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Είπε δε πως το Ταμείο έχει αποσύρει την τεχνική ομάδα που συμμετείχε στις συσκέψεις του Brussels Group, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για συνέχιση των συζητήσεων. «Αποχωρούμε. Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές τόσο με την Ελλάδα όσο και τους Ευρωπαίους. Δεν είμαστε πολιτικός αλλά τεχνικός οργανισμός, για να ερευνούμε πολιτικές λύσεις. Δεν νοείται να μην προχωρά η κυβέρνηση σε περικοπές υψηλών μισθών και συντάξεων», φέρεται να δήλωσε σχετικά, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα.

Ακόμα ο κ. Ράις επισήμανε πως «η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας», ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, τόνισε πως το ΔΝΤ «δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνικός θεσμός», που πρεσβεύει τα συμφέροντα των 188 κρατών-μελών του.

Αναφερόμενος στα «μεγάλα εμπόδια» που αποτρέπουν τη σύγκλιση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εστίασε στις συντάξεις, στους μισθούς, στη φορολογία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, σημείωσε πως το Ταμείο «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι» και είναι αναμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι η πρώτη κυβερνητική εκτίμηση είναι πως αυτή η αποχώρηση του ΔΝΤ ίσως να σημαίνει και αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.Σχόλια