ΔΝΤ: Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της Κομισιόν για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ

ΔΝΤ: Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της Κομισιόν για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Κομισιόν, ότι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε μέσα ενημέρωσης φαντάζουν να αμφισβητούν τα στατιστικά δεδομένα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, με το ΔΝΤ να συντάσσεται με τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ράις, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση Γεωργίου, είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δε σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και μετά, δηλαδή αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο διωκόμενος πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό.

Είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος» προσέθεσε με νόημα ο κ. Ράις.

Παράλληλα, για τον κ. Γεωργίου, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο, να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου και κλιμάκιο του ΔΝΤ θα αφιχθούν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Άρθρου 4, που είναι η τακτική διαδικασία ελέγχου του Ταμείου στα κράτη-μέλη του.

Σχόλια