ΔΝΤ: Θα βάλει και το κινέζικο νόμισμα στο συναλλαγματικό αποθεματικό του

92 0

Σε μια ιδιαίτερης σημασίας κίνηση πρόκειται να προχωρήσει το ΔΝΤ, εντάσσοντας το κινέζικο νόμισμα που παρεπιπτόντως  εχει ξεπεράσει ήδη το γιαπωνέζικο νόμισμα στις παγκόσμιες συναλλαγές , στο συναλλαγματικό αποθεματικό του.

Η απόφαση αυτή θεωρείται μία σημαντική επιτυχία για την Κίνα και το νόμισμά της, το οποίο είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές στον κόσμο για συναλλαγές, με ποσοστό 2,79% ξεπερνώντας το γιαπωνέζικο γιεν τον Αύγουστο. Στα προηγούμενα χρόνια η Κίνα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να καταστήσει το νόμισμά της αξιόπιστο, ενώ την περασμένη Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια για έκτη φορά φέτος, στο 4,35% από 4,6%. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο καταθέσεων ενός έτους μειώθηκε σε 1,5% από 1,75% που ήταν προηγουμένως.

Μάλιστα στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, το ΔΝΤ επαίνεσε την Κίνα για τη σταδιακή υποτίμηση του νομίσματός του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η υποτίμηση του γιουάν επιτρέπει στην αγορά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ωστόσο, το Ταμείο τόνισε ότι η υποτίμηση δεν θα επηρεάσει την απόφασή της σχετικά με την εισαγωγή του γουάν στη λίστα των αποθεματικών νομισμάτων.Join the Conversation