ΔΝΤ: Θα βάλει και το κινέζικο νόμισμα στο συναλλαγματικό αποθεματικό του

ΔΝΤ: Θα βάλει και το κινέζικο νόμισμα στο συναλλαγματικό αποθεματικό του

Σε μια ιδιαίτερης σημασίας κίνηση πρόκειται να προχωρήσει το ΔΝΤ, εντάσσοντας το κινέζικο νόμισμα που παρεπιπτόντως  εχει ξεπεράσει ήδη το γιαπωνέζικο νόμισμα στις παγκόσμιες συναλλαγές , στο συναλλαγματικό αποθεματικό του.

Η απόφαση αυτή θεωρείται μία σημαντική επιτυχία για την Κίνα και το νόμισμά της, το οποίο είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές στον κόσμο για συναλλαγές, με ποσοστό 2,79% ξεπερνώντας το γιαπωνέζικο γιεν τον Αύγουστο. Στα προηγούμενα χρόνια η Κίνα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να καταστήσει το νόμισμά της αξιόπιστο, ενώ την περασμένη Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια για έκτη φορά φέτος, στο 4,35% από 4,6%. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο καταθέσεων ενός έτους μειώθηκε σε 1,5% από 1,75% που ήταν προηγουμένως.

Μάλιστα στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, το ΔΝΤ επαίνεσε την Κίνα για τη σταδιακή υποτίμηση του νομίσματός του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η υποτίμηση του γιουάν επιτρέπει στην αγορά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ωστόσο, το Ταμείο τόνισε ότι η υποτίμηση δεν θα επηρεάσει την απόφασή της σχετικά με την εισαγωγή του γουάν στη λίστα των αποθεματικών νομισμάτων.Σχόλια