ΔΝΤ: Θέλουμε να δούμε νούμερα από την Αθήνα

ΔΝΤ: Θέλουμε να δούμε νούμερα από την Αθήνα

Για το θέμα της Ελλάδας συζήτησε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με παρέμβαση τόσο της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και του Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Τόμσεν παρουσίασε ένα έγγραφο 20 σελίδων με «πολλή κριτική» για τα τεκταινόμενα του τελευταίου έτους στην Ελλάδα. Κατά τις πληροφορίες ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν ήταν αξιόπιστη.

Έθεσε τέσσερα κριτήρια για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης:

– το ισοζύγιο πληρωμών
– την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
– το χρέος να καταστεί βιώσιμο
– να υπάρξει ανάπτυξη

Μιλώντας για τον στόχο της αποστολής των ελεγκτών του ΔΝΤ στην Αθήνα είπε ότι πρόκειται για αποστολή αναζήτησης δεδομένων. «Θέλουμε να δούμε τα νούμερα, στη συνέχεια θα δούμε για τα περαιτέρω» φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν.

Από την πλευρά της η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε μια τρίωρη συνομιλία που είχε στις 12 Ιουλιου με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον πείσει για την ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποχώρησε όταν κατάλαβε ότι το ΔΝΤ είναι αντίβαρο στους Ευρωπαίους και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στη μάχη για το χρέος.Σχόλια