ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν αποτελεσματικό

ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν αποτελεσματικό

Ότι η ελληνική οικονομία δε βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, καλώντας όλους τους Θεσμούς «ρεαλιστικά» να αναγνωρίσουν ότι επιπλέον δεν έχει σημειωθεί επιτυχία και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών.

«Εάν δείτε τα υπόλοιπα προγράμματα στήριξης», όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, «έχουν υπάρξει πολύ πιο αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλοί, σύνθετοι λόγοι» για το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν έχει υπάρξει τόσο αποτελεσματικό», αποφεύγοντας όμως να δώσει περαιτέρω απαντήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τους παραπάνω λόγους, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Σημειώνεται ότι το σχόλιο Ράις έρχεται μία ημέρα μετά την παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στους «Financial Times» ότι η εμπειρία του Ταμείου στη χώρα μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη, με την κ. Λαγκάρντ να προσθέτει πάντως ότι ο οργανισμός έχει μετατραπεί σε εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ορισμένες απαντήσεις για τα λάθη που έγιναν από την πλευρά του Ταμείου στη διάσωση της Ελλάδας αναμένεται να δοθούν στην έκθεση που ετοιμάζει ο ανεξάρτητος ελεγκτικός βραχίονας του ΔΝΤ, η οποία εστιάζει στις πολιτικές που ακολούθησε ο οργανισμός στα προγράμματα της χώρας μας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Όπως είπε ο κ. Ράις, η έκθεση θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου στις 19 Ιουλίου, όμως η ημερομηνία δημοσιοποίησης δεν είναι ακόμα γνωστή.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, ο κ. Ράις, επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου, ότι περιμένει την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την ελληνική αγορά εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Τέλος, ο κ. Ράις επανέλαβε για άλλη μία φορά, ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο μνημόνιο μόνο εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει τις απαιτούμενες βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά και εφόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

 

 

 Σχόλια