ΔΝΤ: Τον Ιανουάριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η απόφαση για συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα

ΔΝΤ: Τον Ιανουάριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η απόφαση για συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα

Τον Ιανουάριο, όταν και αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, θα είναι «το πρώτο πιθανό σημείο» όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «μπορεί να εξετάσει» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την καθιερωμένη ενημέρωση του εκπρόσωπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Δηλώνοντας τα παραπάνω, ο κ. Ράις άφησε ουσιαστικά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσιεύματα που θέλουν τους Ευρωπαίους να είναι βέβαιοι πως το Ταμείο θα επωμισθεί μέρος των 86 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας.

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι της απόφασης θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της οποίας θα ληφθεί και η σχετική εισήγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φθάσει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων.

Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters, o εκπρόσωπος του Ταμείου εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με συγκεκριμένους όρους, αλλά και με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Καταλήγοντας, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για το χρέος – Η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016

Σχόλια