ΔΝΤ: Βαθιές μεταρρυθμίσεις & ελάφρυνση χρέους, οι προϋποθέσεις συμμετοχής μας στο ελληνικό πρόγραμμα

ΔΝΤ: Βαθιές μεταρρυθμίσεις & ελάφρυνση χρέους, οι προϋποθέσεις συμμετοχής μας στο ελληνικό πρόγραμμα

Ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μόνο εφόσον υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά και αφού συμφωνηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι το Ταμείο αδυνατεί να στηρίξει κάποιο πρόγραμμα που δε θα βασίζεται σε αυτά τα «δύο πόδια», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που θέλουν του ΔΝΤ να θέλει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, απέφυγε να αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας λακωνικά ότι εν τέλει αυτό που έχει σημασία δεν είναι το Ταμείο, αλλά τα μέτρα που χρειάζεται η χώρα μας ώστε να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στο να προσφέρει, όχι μόνο συμβουλευτική, αλλά και χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα, σε ένα έμμεσο μήνυμα ότι το Ταμείο δε θα περιοριστεί απαραίτητα σε αμιγώς ρόλο επόπτη.

Ακόμη, ο κ. Ράις τόνισε ότι η μεταρρύθμιση – κλειδί για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι το ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ θα διαμορφώσει την τελική του θέση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, κι όχι νωρίτερα.

Τέλος, ο κ. Ράις διευκρίνισε πως η ημερομηνία έναρξης της πρώτης αξιολόγησης δεν έχει ακόμα οριστεί και ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση με τις ελληνικές Αρχές.Σχόλια