Δωρεάν επ’ αόριστον οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ για τους ανέργους – Διαγραφή όλων των σχετικών προστίμων

Δωρεάν επ’ αόριστον οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ για τους ανέργους – Διαγραφή όλων των σχετικών προστίμων

Ένα διαρκές αίτημα του κινήματος των ανέργων ικανοποιεί με νομοθετική πρωτοβουλία της η κυβέρνηση. Τα ευεργετικά για τους ανέργους μέτρα ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ εντάχθηκαν σε τροπολογία που υπογράφουν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Λεουτσάκος, Χαραλαμπίδου, Καραγιαννίδη και Σταθά) και έκανε δεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.
Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, επ’ αόριστον. Ο κ. Σπίρτζης μάλιστα σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση αυτού του μέτρου και στις ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες.
Επίσης, δια νόμου διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους έως και σήμερα εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ για μη καταβολή κομίστρου, ακόμα και εάν έχει εκκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους κατά ΚΕΔΕ.
Όπως υπογράμμισε η κα Πέτυ Πέρκα, Γενική Γραμματέας Μεταφορών, απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόστος της παροχής : «Πρόκειται για ένα εν δυνάμει αναπτυξιακό μέτρο. Δε γίνεται όλα να υπολογίζονται μόνο με βάση το στενό δημοσιονομικό κόστος. Κύριο μέλημα του υπουργείου είναι οι ευάλωτες ομάδες».Σημειώνεται ότι οι διατάξεις αφορούν σε Λεωφορεία, Τρόλευ, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ και όχι σε ΚΤΕΛ, Προαστιακό και ΟΣΕ.

Στη συνέντευξη τύπου επίσης ανακοινώθηκε ότι καταργούνται οι έλεγχοι που γίνονται στις αστικές συγκοινωνίες από μη ελεγκτές, οι οποίοι λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό επί του προστίμου. «Πρόκειται για μια ενέργεια παράνομη και πολιτικά και ηθικά κατάπτυστη», σημείωσαν από το υπουργείο.


Σχόλια