Δραγασάκης: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα υπάρξει κυβέρνηση – Ματώσαμε για παραμονή στο ευρώ

Δραγασάκης: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα υπάρξει κυβέρνηση – Ματώσαμε για παραμονή στο ευρώ

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές, θα υπάρχει κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Στο ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι το ιδανικό θα ήταν μία αυτοδυναμία ή ό,τι πλησιάζει σε αυτό, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη συμφωνία και το χρέος.

Ο κ. Δραγασάκης, αν και παραδέχτηκε ότι «αυτό που έχουμε είναι μνημόνιο», πρόσθεσε ότι «Το μνημόνιο ενώ παλιά ήταν το κυβερνητικό πρόγραμμα τώρα είναι ένα κεφάλαιο, πρέπει να εφαρμόσουμε σχέδιο για να αμβλυνθούν οι συνέπειες».

Σε ό,τι αφορά στο χρέος σχολίασε ότι «μερικές χώρες δε θα ήθελαν να ξεκινήσει η συζήτηση πριν περάσουν οι εκλογές στις χώρες τους», ενώ πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα του χρέους είναι παγκόσμιο θέμα, έχει τα καλά του και τα κακά του. Εμπλέκονται Ευρωπαίοι που δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη, και το ΔΝΤ».

Εκτίμησε δε πως η επιτυχία της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τη ρύθμιση του χρέους η επιτυχία της.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ύφεση θα είναι «ηπιότερη από ότι περιμέναμε, ενώ υποστήριξε ότι το 2016 θα είναι έτος μετάβασης από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία ανέφερε ότι το αποτέλεσμα θα αξιολογείται και «δε θα είναι μία σχέση εντολής – εκτέλεσης εντολής, θα είναι ζωντανή η σχέση και με αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

«Ίσως για πρώτη φορά ένα κόμμα λέει ότι δεν μπόρεσε να πετύχει αυτό που ήθελε. Αν μας διευκόλυναν να έχουμε μία καλή συμφωνία αυτό θα γινόταν επιχείρημα στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία» είπε ακόμη ο κ. Δραγασάκης.

Επίσης, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απευθύνθηκε σε τρίτες χώρες για να βρει εναλλακτική χρηματοδότηση, αναφέροντας παράλληλα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μάτωσε για την παραμονή στο ευρώ.

«Είχε στηθεί ένα παιχνίδι και από εγχώρια κέντρα και από ξένα, ένα παιχνίδι εκβιασμού από την πρώτη στιγμή. (…) Φοβηθήκαμε λοιπόν ότι στόχος είναι να υπάρξει μια πρόωρη κατάρρευση της κυβέρνησης, να υπάρξει χάος οικονομικό. (…) Τότε υλοποιήσαμε το σχέδιο που έλεγε πως αναζητούμε πηγές χρηματοδοτικής ενίσχυση, διότι το πλαφόν που είχε η χώρα για έντοκα γραμμάτια 15 δισ. ευρώ το είχε εξαντλήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μπορούσαμε να εκδώσουμε ούτε ένα ευρώ. Τότε πήγα στην Κίνα μέσα στον Μάρτιο, άλλοι πήγαν στη Ρωσία, άλλοι σε άλλες χώρες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, εξηγώντας πώς η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην αναζήτηση εναλλακτικής χρηματοδότησης.

«Ματώσαμε ακριβώς επειδή θέλαμε να διαφυλάξουμε τη δέσμευσή μας στον λαό πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε εντός του ευρώ (…) Η ελληνική πλευρά ήταν σε μια διαμάχη, σε έναν πόλεμο με τους δανειστές, οι οποίοι είχαν τα δικά τους συμφέροντα να υπερασπιστούν, οικονομικά και πολιτικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης.Σχόλια