Δραγασάκης για τράπεζες: Τα μηχανήματα είναι φορτωμένα για όλο το Σαββατοκύριακο

Δραγασάκης για τράπεζες: Τα μηχανήματα είναι φορτωμένα για όλο το Σαββατοκύριακο

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μετά τη σύσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε ότι τα «Τα μηχανήματα είναι φορτωμένα για όλο το Σαββατοκύριακο», και ως εκ τούτου η ρευστότητα στα ΑΤΜ είναι εξασφαλισμένη για τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος επιβεβαιώνει τα όσα δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, λέγοντας ότι είναι «Εξασφαλισμένη η ρευστότητα από τα ΑΤΜ έως την Δευτέρα», ενώ σχετικά με το τι θα ακολουθήσει αναφέρει ότι μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ το πρωί της Δευτέρας.

Ανάλογα με την απόφαση που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ληφθούν αποφάσεις για το πόσες υπηρεσίες θα ανοίξουν.

Την ίδια ώρα, όπως εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες, έχει συσταθεί επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για να δουν το πλαίσιο των υπηρεσιών διευκόλυνσης συναλλαγών καθώς θα συνεχίζονται τα capital controls.

Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαθέσιμα των τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς παρά το γεγονός ότι από τα ΑΤΜ θα γίνονταν αναλήψεις 600 εκατ. Ευρώ, τελικώς έγιναν αναλήψεις ύψους 390 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, για τις συντάξεις, που τα κυβερνητικά στελέχη υπολόγιζαν ότι οι εκροές θα φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι έχουν φύγει μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, μέσω ειδικών εγκρίσεων εκταμιεύθηκαν 400 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι θα επιτραπεί να βγουν εκτός του τραπεζικού συστήματος 650 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της κυβέρνησης και οι τραπεζικοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη για τον χειρισμό της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί κάτω από τα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Μάρδας από πλευράς της κυβέρνησης και οι κ.κ. Λούκα Κατσέλη και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από την Εθνική, Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας από την Eurobank, Βασίλης Ράπανος και Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank, Άνθιμος Θωμόπουλος από την Πειραιώς, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και Ιωάννης Γαμβρύλης από την Attica Bank, Θεόδωρος Μητράκος από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο Χρήστος Γκόρτσος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.Σχόλια