Δραγασάκης: Πάμε σε δεσμευτικό «οδικό χάρτη» για το χρέος – Ίσως και καλύτερη συμφωνία απ’ αυτή που περιμένουμε στις 24 Μαΐου

Δραγασάκης: Πάμε σε δεσμευτικό «οδικό χάρτη» για το χρέος – Ίσως και καλύτερη συμφωνία απ’ αυτή που περιμένουμε στις 24 Μαΐου

Στο θέμα του χρέους και στα όσα συζητήθηκαν σχετικά στο Eurogroup της Δευτέρας, αναφέρθηκε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Έχουμε κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση: δεν μπορούμε άλλη λιτότητα, δε γίνεται το χρέος να μην τύχει διαχείρισης», και τόνισε ότι «Αόριστη τοποθέτηση για το χρέος υπήρξε το 2012. Εμάς κάτι τέτοιο δε μας ενδιέφερε. Πλέον πάμε σε δεσμευτικό «οδικό χάρτη»».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, εάν η ρύθμιση για το χρέος είναι καλή, θα δημιουργηθεί ένα θετικό σχετικό προηγούμενο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη: «Το παιχνίδι είναι πολυπαραγοντικό γιατί ό,τι γίνει για Ελλάδα, θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες. Εάν η ρύθμιση για το χρέος είναι καλή, θα δημιουργηθεί ένα θετικό σχετικό προηγούμενο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ανακούφιση γιατί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, αλλά και μια εγκράτεια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε τρεις χρόνους, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Αναφορικά με τον «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης», ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «έχουμε μια δραματοποίηση του θέματος», ενώ σημείωσε ότι έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος από τη Βουλή ήδη από το 2012, και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατόν να ψηφίσει προληπτικά μέτρα.

Στο ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, που «επένδυσαν στην καταστροφή, προσδοκώντας εκλογές» και οι οποίες, όπως είπε, «διαψεύστηκαν».

«Από τώρα σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας ώστε να υπερβούμε το στόχο του 2016 κατά 0,5%, γιατί θέλουμε περισσότερους πόρους για να σχεδιάσουμε τη νέα κοινωνική πολιτική», δήλωσε ο ίδιος.

«Τελούμε υπό πίεση. Ο σχεδιασμός μας είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση για να πάρουμε ένα κονδύλι για να πληρώσουμε τα χρέη τους δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στόχος είναι να ρίξουμε στην αγορά 9-12 δισ. ευρώ ώστε να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία», είπε ακόμη ο κ. Δραγασάκης, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τους υψηλούς φόρους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως: «Εγώ δε θα υπερασπιστώ τους φόρους, αλλά με τη συμφωνία που θα επιτύχουμε να βγούμε από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Θα έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου, και ίσως μία συμφωνία ακόμη καλύτερη από αυτή που περιμένουμε».

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:Σχόλια