Δραγασάκης: Στόχος το ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο, με εγγυημένη σύνταξη, «έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ»

Δραγασάκης: Στόχος το ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο, με εγγυημένη σύνταξη, «έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ»

Προτεραιότητά μας η προστασία των πιο αδύναμων, μέσα από τον εξορθολογισμό του συστήματος με αίσθημα αλληλεγγύης, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφορικά με το ασφαλιστικό, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Έχουμε δύο επιλογές ως κοινωνία, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης. «Είτε θα συνεχιστούν οι μικροαλλαγές σε ένα μη βιώσιμο σύστημα, είτε θα γίνει ένας νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός».

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση, επιλέγει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό κι εξετάζει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο και δίκαιο, αν και χαρακτήρισε δύσκολη τη συγκεκριμένη επιλογή.

Αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών έκανε λόγο για μελέτη με προτάσεις και φάνηκε αρνητικός για την υιοθέτηση ενός μοντέλου για το ασφαλιστικό, όπως αυτό της Νέας Ζηλανδίας. Όπως ανέφερε όμως, θα μπορούσε να εξεταστεί το μοντέλο της Σουηδίας, αν και έχει αρνητικά. Επίσης πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε όσους το έχουν ανάγκη. Στόχος μας, επεσήμανε, είναι να κάνουμε σύστημα βιώσιμο, με εγγυημένη σύνταξη έστω μέχρι τα 1000 ευρώ.

Ερωτηθείς για το όριο, πάνω από το οποίο κανείς θεωρείται «πλούσιος», τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για πλούσιους συνταξιούχους. Όπως εξήγησε, όταν μιλάμε για πλούτο πρέπει να εξετάσουμε συσσωρευμένα την περιουσία που έχει κάποιος και όχι το εισόδημα. Κύριο μέλημα, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, είναι να γίνει το σύστημα βιώσιμο με εγγυημένη τη σύνταξη, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μέσα στο χρόνο πρέπει να ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η θετική αξιολόγηση θα δώσουν την ώθηση για την ανάκαμψη, ώστε μέσα στο 2016 να επιτευχθεί ανάπτυξη, εκτίμησε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε ότι στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς «τίποτα δεν έχει κλείσει» γιατί καταρχήν οι δανειστές προσήλθαν με την διάθεση να μην συζητήσουν καν να υπάρξει ενδιάμεσος φορέας. «Αυτό τώρα το συζητάμε, με διάφορες μορφές», είπε. Μιλώντας για τα επιχειρηματικά δάνεια, εξήγησε ότι η ΤτΕ αυτή τη στιγμή ταξινομεί τα δάνεια και θα επιβάλλει όρους στις τράπεζες για να τα ρυθμίσουν, ενώ το ΤΧΣ θα ελέγχει τους όρους αυτούς.

Σχόλια