DW: Πρόσφυγες, η μεγάλη ευκαιρία για τη γερμανική οικονομία να καλύψει τα κενά της σε εξειδικευμένους εργάτες

DW: Πρόσφυγες, η μεγάλη ευκαιρία για τη γερμανική οικονομία να καλύψει τα κενά της σε εξειδικευμένους εργάτες

Οι πρόσφυγες μπορεί να αποδειχθούν μεγάλη ευκαιρία για τη γερμανική οικονομία, γράφει η Deutsche Welle, εξηγώντας ότι μπορούν να καλύψουν τα κενά σε εξειδικευμένους εργάτες στη χώρα.

Όπως επισημαίνεται, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να απλοποιηθεί η νομοθεσία και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της γλώσσας, ενώ εταιρείες – κολοσσοί, όπως η Bayer, αξιοποιούν ήδη την ευκαιρία.
Ενεργά στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση του νέου ανθρώπινου δυναμικού που εισήλθε στη χώρα ασχολείται ο Ρούντιγκερ Γκρούμπε, επικεφαλής των Γερμανικών Σιδηροδρόμων.

Τρεις μέρες μετά τη μαζική άφιξη προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου έστειλε mail σε όλους τους εργαζόμενους ευχαριστώντας τους για τις υπερπροσπάθειες που κατέβαλαν για τη θερμή υποδοχή των προσφύγων. «Τώρα πρέπει να φροντίσουμε να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας και οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι αναλαμβάνουν ιδιαίτερη ευθύνη», τόνισε στο μήνυμά του.

Μια μικρή ομάδα υπαλλήλων του αναζητά διαθέσιμα οικόπεδα και άδεια κτήρια για να τα διαθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, συστήνονται δύο προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο να γίνουν οι πρόσφυγες εργαζόμενοι των Γερμανικών Σιδηροδρόμων.

Η Porsche, η Siemens και η BASF έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν. Η υπεύθυνη προσωπικού της Siemens, Γιανίνα Κούγκελ δήλωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να απασχολήσει πρόσφυγες και να τους ενσωματώσει. Στο Ερλάνγκεν ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ διέθεσε και 10 θέσεις για πρακτική εξάσκηση.

Από την πλευρά της η BASF υποστηρίζει στην περιοχή Λουντβιχσχάφεν 20 προγράμματα «με στόχο την ενσωμάτωση των προσφύγων». Η Bayer στο Λεβερκούζεν θεωρεί ότι «η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις». Η εταιρεία σχεδιάζει στο Βερολίνο ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου μέσω σχολικών βοηθημάτων «να τεθούν ήδη στο σχολείο οι βάσεις για μια επιτυχημένη κοινωνική ένταξη των προσφυγόπουλων».

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το μόνιμο παράπονο μεγάλων αλλά και μικρών επιχειρήσεων ήταν οι ελλείψεις σε ειδικευμένα χέρια. Τώρα τους ανοίγεται μια ευκαιρία να καλύψουν το κενό δίνοντας προοπτική ζωής στους πρόσφυγες, σημειώνει η Deutsche Welle.

«Οι πιθανότητες δεν είναι κακές», δηλώνει ο Ντίτερ Τσέσκε, επικεφαλής της Daimler. «Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι νέοι, καλά μορφωμένοι και με μεγάλες φιλοδοξίες. Τέτοιους ανθρώπους ψάχνουμε». Υπάρχουν όμως και εταιρείες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν.

Ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz δήλωσε γενικά ότι βοηθά τους πρόσφυγες «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», χωρίς να διευκρινίσει όμως τον τρόπο. Η Bohringer Ingelheim θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας για συγκεκριμένες δράσεις βοήθειας, ενώ και η VW χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τι ακριβώς είναι απαραίτητο. Εκείνο που είναι απαραίτητο είναι γνώσεις γερμανικών. Ο Χόλγκερ Σβάνεκε, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Συνδέσμου Γερμανών Βιοτεχνών επιβεβαίωσε την μεγάλη ετοιμότητα των βιοτεχνών να δεχθούν πρόσφυγες, αλλά θα πρέπει να βελτιώσουν αισθητά τις γνώσεις των γερμανικών με εντατικά μαθήματα.

Επιβαρυντικός παράγων για τις επιχειρήσεις είναι η πολύπλοκη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ο διευθυντής του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Άχιμ Ντερξ ζήτησε να μην απελαύνονται νέοι άνθρωποι μετά από μαθητεία διάρκειας τριών χρόνων. «Μετά την μαθητεία θα πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται για άλλα δύο χρόνια».

Αλλά και ο επικεφαλής του χημικού κολοσσού Evonik ζήτησε την απλούστευση της νομοθεσίας. «Δεν είναι δυνατόν στη Γερμανία να υπάρχουν 50 διαφορετικοί νόμοι που να ρυθμίζουν τους όρους παραμονής των προσφύγων. Χρειαζόμαστε ένα νόμο, που να δημιουργεί ένα διαφανές και ενοποιημένο καθεστώς εργασίας των προσφύγων». O πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο ζήτησε από τις γερμανικές αρχές να διαμορφώσουν τις διαδικασίες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές και εύκολες για τους ανθρώπους.Σχόλια