Ε.Ε.: Με εκλογές η αντικατάσταση των δημάρχων που έδιωξε ο Ερντογάν

Ε.Ε.: Με εκλογές η αντικατάσταση των δημάρχων που έδιωξε ο Ερντογάν

Εκλεγμένους άρχοντες θέλει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετούνται στις θέσεις των δημάρχων που απέπεμψε ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε την ανάγκη να διεξαχθούν εκλογές στην γειτονική χώρα.

Η κ. Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποπέμψει, 28 εκλεγμένους δημάρχους περιοχών που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, στη βάση της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αρχικά επισήμανε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως αναγνωρίζει το κουρδικό PKK ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί πλήρης παύση της βίας και των «τρομοκρατικών επιθέσεων», καθώς και «εκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας στο κουρδικό ζήτημα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην αντικατάσταση των 28 δημάρχων από αξιωματούχους που διόρισε η κυβέρνηση, εξέφρασε την προσδοκία της ΕΕ ότι οι πολίτες αυτών των δήμων θα είναι σε θέση να εκλέξουν νέους δημάρχους «σύντομα και σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία».

«Περιμένουμε ότι όλα τα βήματα θα προχωρήσουν με σεβασμό στο κράτος δικαίου, όπως συζητήσαμε με τις τουρκικές αρχές, λίγες μέρες πριν», κατέληξε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, παραπέμποντας και στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια