Αιχμές Θεοδωράκης σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χτίζουν την δική τους διαπλοκή

Αιχμές Θεοδωράκης σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χτίζουν την δική τους διαπλοκή

Η εκδήλωση «Αλληλεγγύη Χωρίς Σύνορα» οργανώθηκε μετά από πρόταση των ευρωβουλευτών του Κινήματος Γιώργου Γραμματικάκη και Μίλτου Κύρκου στον Τζιάνι Πιτέλα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταμιού στο Περιστέρι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς μάχονται δύο λαϊκισμοί: Ο ξενοφοβικός λαϊκισμός -η λογική ότι ο «άλλος», ο «ξένος», ο «διαφορετικός» είναι επικίνδυνος- και ο λαϊκισμός της ελεημοσύνης, ο αριστερός λαϊκισμός που λέει ότι: «Όλοι οι καλοί χωράνε, και απ’ τη στιγμή μάλιστα που είναι φτωχοί είναι και ταξικοί σύμμαχοι του λαού».

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «δεν είχε επεξεργαστεί καμία λύση και πέρασε σε μια πολιτική που τσαλαβουτούσε και ακόμα τσαλαβουτά στην μεγάλη δεξαμενή που συναντιούνται όλοι οι λαϊκισμοί ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνετε μέρα με την ημέρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ευρώπης: «Πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναλάβουν αναλογικά τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Έλληνες. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο και η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ήταν να περιχαρακωθεί απέναντι στις μάζες των απελπισμένων».

Διερωτήθηκε δε αν αρκεί «να δώσεις μερικά δισεκατομμύρια στην Τουρκία και στην Ελλάδα – και αύριο στη Ιταλία- για να μείνεις έξω από το πρόβλημα; Δεν τελειώνει το καθήκον μας με την φροντίδα για τους πρόσφυγες. Δεν έχουμε δικαίωμα να αδειάσουμε όλο τον κόσμο για να έχουν κάποιες χώρες φτηνό εργατικό δυναμικό και εμείς να αισθανόμαστε ευτυχείς».

Οπως είπε ο Στ. Θεοδωράκης «οι ΜΚΟ και οι εκκλησίες στήνουν συσσίτια. Αυτά είναι τα εύκολα για μια υπερδύναμη σαν την Ευρώπη. Αρκεί βέβαια να επικρατήσουν οι γνωστικοί και οι προοδευτικοί. Τα δύσκολα για τα οποία δεν βλέπω να καταναλώνουμε χρόνο, σκέψη και σχέδια είναι τα εξής δύο:

– Να δημιουργήσουμε συνθήκες ένταξης για όσους φτάνουν στην Ευρώπη -όχι να δημιουργήσουμε καλά γκέτο αλλά να δημιουργήσουμε πρόσβαση αυτών των πληθυσμών στην οικονομία και στην παιδεία.

-Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία ανεξάρτητων κρατιδίων στις γειτονιές και στα χωριά μας».

Η ομιλία στην Ομάδα Φιλελεύθερων και Δημοκρατών

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Οι λαϊκιστές παράγουν τα ελλείμματα, οι λαϊκιστές κρατούν τις μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, οι λαϊκιστές βαφτίζουν το κρέας ψάρι και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της αδιαφάνειας – της διαφθοράς και της διαπλοκής» Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση που του έκανε ο πρόεδρος του ALDE Γκυ Φέρχοφσταντ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα διαπλοκής. υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει τη δική του διαπλοκή:

«Ένα από τα πιο διαφημισμένα θέματα της αριστερής κυβέρνησης, με ολίγον από ακροδεξιά είναι η διαφθορά και η διαπλοκή. Στην τελευταία συζήτηση αρχηγών στη Βουλή είπα ότι η κυβέρνηση συγκρούεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά παράλληλα χτίζει τη δική της διαπλοκή. Αποκάλυψα ότι ο εκδότης της πιο περιθωριακής εφημερίδας είναι πλέον κυβερνητικός υπάλληλος. Αποκάλυψα ότι ο διαχειριστής του πιο περιθωριακού εθνικιστικού σάιτ είναι και αυτός υπάλληλος του υπουργείου Αμύνης» και συνέχισε: «Η αριστερή με ολίγον από ακροδεξιά κυβέρνηση πήρε έναν υπερσυντηρητικό εισαγγελέα που η δεξιά κυβέρνηση τον είχε κάνει αρχηγό της ΕΥΠ και τον έκανε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για να ελέγχει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης!».
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε: «Ένα άλλο τρίγωνο της αμαρτίας είναι οι Πολιτικοί – εργολάβοι – MEDIA. Στην κορυφή του τριγώνου της διαφθοράς βρίσκονταν συχνά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μερικοί από τους οποίους μετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση αλλά και στην κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

 Σχόλια