ΕΕ: Συνεχίζουμε ενωμένοι & αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

ΕΕ: Συνεχίζουμε ενωμένοι & αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

Ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν ενωμένα και θα συνεχίσουν να προωθούν λύσεις, αντιμετωπίζοντας από κοινού τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, σημείωσαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, μετά το ανεπίσημο γεύμα που είχαν το πρωί στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση ενός πρώτου οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, αλλά και ένα πρώτο κοινό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ενωμένης Ευρώπης, που για πρώτη φορά χάνει ένα μέλος της.

Οι 27 ηγέτες, στην κοινή τους δήλωση, παραδέχονται ότι οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν περισσότερα από αυτούς σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αλλά και στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος. «Πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, με έναν τρόπο που μας ενώνει, ειδικά για το συμφέρον των νέων», επισημαίνουν.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι από σήμερα αρχίζει μία περίοδος πολιτικού προβληματισμού που θα οδηγήσει σε κίνητρα για «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» που αποσκοπούν στο καλό της Ευρώπης, και δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο», τονίζουν οι 27, στέλνοντας μήνυμα ότι θα παλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα μείνει ενωμένη παρά τους τριγμούς που προκαλεί το Brexit.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 ηγέτες υπογραμμίζουν ότι προϋπόθεση για να επιτραπεί η πολύτιμη πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι το Λονδίνο να σεβαστεί τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ, που περιλαμβάνουν την ελευθερία κίνησης ανθρώπων, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα υπάρξει συμφωνία που να περιορίζει την μετανάστευση των Ευρωπαίων πολιτών.

Ακόμη, καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό τις επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο από την ΕΕ, χωρίς όμως να θέτουν κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Αποσαφηνίζουν δε, ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο έως την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που διέπει την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την Ένωση.

Η επίσημη κοινή δήλωση της άτυπης Συνόδου

1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις.

2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα  η ενεργοποίηση.

3. Όταν η ενεργοποίηση γίνει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στην επόμενη διαδικασία η Κομισιόν και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.

4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενός εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προυποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.

5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.

7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε ένα πολιτικό προβληματισμό για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρεω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της στρατηγικής μας ατζέντας για την ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη μέλη. Αυτό απαιτεί ηγεσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα.

Τουσκ – Γιούνκερ: Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη

Τη βεβαιότητα ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν ενωμένα εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τουσκ έκανε λόγο για μία ιστορική και δύσκολη στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς για πρώτη φορά η Βρετανία δεν συμμετείχε σε μία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Συζητήσαμε τις συνέπειες από το Βrexit. Ήταν μία ιστορική στιγμή στην κοινή μας ιστορία. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι ως 27» σημείωσε.

«Ελπίζουμε η Βρετανία να είναι ένας στενός συνεργάτης στο μέλλον. Οι 27 έκαναν απόλυτα σαφές ότι, για να έχει κάποιος πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα πρέπει να αποδεχθεί τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που υπάρχουν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης «κίνησης» των πολιτών. Δεν πρόκειται να υπάρξει «αλά καρτ» κοινή αγορά. Ταυτόχρονα, κατέστη σαφές ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο και τακτικό τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έχει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, εάν πρώτα δεν υπάρξει ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Προσέθεσε επίσης ότι θα έχει σήμερα συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η γενική αίσθηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης ή εμβάθυνση της Ένωσης, αλλά εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

 Σχόλια