Εφιαλτικά τα στοιχεία από την ολοκλήρωση από την ολοκλήρωση του πορίσματος για την ανατροπή Καραμανλή – Σε ρόλο κλειδί Ρόντος & Αμερικανοί

Εφιαλτικά τα στοιχεία από την ολοκλήρωση από την ολοκλήρωση του πορίσματος για την ανατροπή Καραμανλή – Σε ρόλο κλειδί Ρόντος & Αμερικανοί

Ολοκλήρωσε ο ανακριτής, Δημήτρης Φούκας, την πολυετή έρευνά του για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία 1» που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.

Στο πόρισμα – φωτιά γίνονται απίστευτες αναφορές, που παραπέμπουν σε σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ.

Πρόκειται για μαραθώνια ανακριτική έρευνα, που ξεκίνησε το 2012 και η οποία φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία.

Οι δύο δικογραφίες από το 2013 έχουν συγχωνευθεί σε μία ενιαία δικαστική έρευνα, η οποία έφτασε στην ολοκλήρωση της, και πλέον, η υπόθεση περνάει στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου Εφετών οι οποίοι θα κρίνουν την περαιτέρω πορεία της και εάν θα πραγματοποιηθεί δίκη.

Σχέδιο «Ασημένια δραχμή»

Το νέο συγκλονιστικό στοιχείο, που ίσως δίνει και νέα διάσταση στο παρασκήνιο που μπορεί να υπήρξε μετά την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, το 2010, είναι η εμπλοκή του Άλεξ Ρόντου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στο αποκαλούμενο σχέδιο «ασημένια δραχμή».

Αναλυτικότερα, στο πόρισμα – φωτιά του ανακριτή, Δημήτρη Φούκα, αναφέρεται μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες, πως στο πλαίσιο της έρευνας κρίθηκε αναγκαία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου, πρώην στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος έχει καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε πως ο κ. Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία, Julio Salinas Price, σύμβουλο οικονομικό θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου.

Όπως προέκυψε, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε επαφές με Μεξικανό επιχειρηματία, ο οποίος θα χορηγούσε μέταλλο για την έκδοση δραχμής, αφότου η χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι τηλεφωνικές επαφές των δύο ανδρών κατέληξαν στην έλευση του Μεξικανού επιχειρηματία στην Ελλάδα με σκοπό, όπως επισημαίνεται κατά πληροφορίες στο πόρισμα, «την προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό – για πρακτικούς λόγους το αποκαλέσαμε «ασημένια δραχμή» -, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία μετάλλου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Μεξικανός επιχειρηματίας».

Οι συνομιλίες αυτές τοποθετούνται χρονικά το 2012, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη δραματική ανακοίνωση από του Καστελόριζο του Γιώργου Παπανδρέου για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Στο πόρισμα, κατά πληροφορίες, επίσης, αναφέρεται ότι «θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δις ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος, στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών».

Σύμφωνα με τον ανακριτή, πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου. Πρόκειται για Ελληνοαμερικανό, ο οποίος είχε ένα τεράστιο δίκτυο επαφών και συνομιλιών, αλλά δεν είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Σχέδιο «Πυθία 1»

Παράλληλα, από την πολυετή έρευνα του ανακριτή, προέκυψαν στοιχεία για την ύπαρξη σχεδίου που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Για το σχέδιο «Πυθία 1» ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων δραστών.

Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream.

Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο WikiLeaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι… Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών».

«Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταληφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία».

Πρώην πράκτορας στον ανακριτή: Η έρευνα πρέπει να σταματήσει

Σύμφωνα με τον ανακριτή, «στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη τους».

Την ίδια στιγμή ο ανακριτής στο πόρισμα του αναφέρει για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών πως: «Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα».

Υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές

Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα και σύμφωνα με σχετικές αναφορές του WikiLeaks, από την έρευνα προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.Σχόλια