«Έφυγε» από την ζωή η Ζέτα Νταϊφώτη!

«Έφυγε» από την ζωή η Ζέτα Νταϊφώτη!

Έφυγε από τη ζωή η ομότιμη καθηγήτρια Φαρμακολογίας και τέως διευθύντρια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη.

Η αγαπητή και πολύ σημαντική στο χώρο της καθηγήτρια «έφυγε» την Πέμπτη 17 Μαρτίου από τη ζωή βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένειά της, φίλους και συναδέλφους.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αφού αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων «Orlinda Pierce College» συνέχισε τις σπουδές της στην Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την Μεταπυχιακή της εκπαίδευση στο Φαρμακευτικό Τμήμα και κατόπιν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετεκπαιδεύτηκε σε αρκετά επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού, στη Γενεύη, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Γαλλία κ.ά. Συνέγραψε αρκετά βιβλία και επιστημονικά συγγράμματα και δίδαξε σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

Συμμετείχε σε αρκετά χρηματοδοτούμενα ευρωπαικά ερευνητικά προγράμματα και ευρωπαικές επιτροπές .

Ασχολήθηκε πολύ με τις Νευροχημικές και Συμπεριφερολογικές προσεγγίσεις νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, καθώς και με την ανάπτυξη μοντέλων κατάθλιψης και την μελέτη του stress. Τιμήθηκε με 13 βραβεία, με σημαντικότερα δύο Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών το 1978 και το 1988.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας (τ. Αντιπρόεδρος) και μέλος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταρίας.Σχόλια