«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης

269 1

Θλίψη στην αρχαιολογική κοινότητα έφερε ο θάνατος του Αλέξανδρου Μάντη, ο ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 70 ετών και η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 14.30 στο ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι. Το 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως και συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια.

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος υπηρέτησε επί πολλά συναπτά έτη (1983- 2001) στην Ακρόπολη, είχε εργαστεί ιδιαίτερα τη μεταφορά των γλυπτών από το παλαιό στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως και για την κωδικοποίηση των διεσπαρμένων μελών από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Εκεί εξειδίκευσε τις γνώσεις του στα μνημεία και την γλυπτική της Ακρόπολης και της νότιας κλιτύος, να ασχοληθεί ειδικότερα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, να οργανώσει τη συλλογή και την έκθεση των εκμαγείων των γλυπτών του Παρθενώνα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως, και να προωθήσει το έργο της ενοποίησης της βόρειας και νότιας κλιτύος Ακροπόλεως.

Εργάστηκε κατά διαστήματα στην αρχαιολογική υπηρεσία, από το 1975- 1979 και από το 1979 κε. ως μόνιμος μετά από διορισμό με εισαγωγικό διαγωνισμό. Επίσης, σε 10 Εφορείες Αρχαιοτήτων σε 18 νομούς της χώρας και ασχολήθηκε κυρίως με ανασκαφικό και μουσειακό έργο, στην Ήπειρο (Γιάννενα, Νικόπολη, ‘Αρτα, Βίτσα, Ζαγορίων, Ηγουμενίτσα), στην Πελοπόννησο (Πάτρα, Ολυμπία, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Κόρινθος), στην Κρήτη (Ηράκλειο, Σητεία) αλλά και στην Κεφαλονιά, στα Μέγαρα, στην Αθήνα και στην Κέα.

Είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 διαλέξεις και ανακοινώσεις σε πανεπιστήμια και σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και έχει ισάριθμες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά που αφορούν κυρίως σε θέματα της αρχαίας γλυπτικής και ειδικότερα της αρχιτεκτονικής πλαστικής.

Οι δημοσιεύσεις του, που εκτείνονται σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα από τη Λακωνία και την Ίο, έως τη Σαμοθράκη και την Θάσο, εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην θεαματική αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τον βομβαρδισμό του Morozini και την έκρηξη του 1687 μεσαίων νοτίων μετοπών του Παρθενώνα.

Από το 2001 διετέλεσε προϊστάμενος της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και από το 2004 της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας, μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου Ιερού Διονύσου και Ασκληπιείου νότιας κλιτύος Ακροπόλεως, καθώς και της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικουρείου Απόλλωνα.

Πηγή: Εφημερίδα των ΣυντακτώνJoin the Conversation

1 comment

  1. Γραφεία Τελετών Χρήστος Σαββαλίδης Απάντηση

    Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘIΑ ΤΟΥ ΑΛEΞΑΝΔΡΟΥ ΜAΝΤΗ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕI ΤΗΝ ΠEΜΠΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡIΟΥ 2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 2:30 Μ.Μ. ΑΠO ΤΟΝ ΙΕΡO ΝΑO ΑΓIΟΥ ΔΗΜΗΤΡIΟΥ ΔHΜΟΥ ΑΓIΟΥ ΔΗΜΗΤΡIΟΥ ΜΠΡΑΧΑΜIΟΥ.