Εφοριακοί σε ρόλο ντετέκτιβ έξω από φροντιστήρια και γυμναστήρια

Εφοριακοί σε ρόλο ντετέκτιβ έξω από φροντιστήρια και γυμναστήρια

Όπως αποκαλύπτεται από την εγκύκλιο Πιτσιλή για τις νέες μεθόδους παρακολούθησης και εντοπισμού φοροφυγάδων, οι εφοριακοί υπάλληλοι θα πρέπει να περιμένουν έξω από τις επιχειρήσεις και, πριν μπουν σε αυτές, να έχουν…ελέγξει τους πελάτες που θα δουν να μπαινοβγαίνουν, για να διαπιστώσουν αν τους δόθηκαν αποδείξεις.

Οι μέθοδοι αυτές παραπέμπουν σε τακτικές του παρελθόντος, αλλά πλέον δεν προβλέπεται στις οδηγίες που έχουν πάρει οι ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα στους πελάτες, αν δεν έχουν ζητήσει απόδειξη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, τα συνεργεία ελέγχου θα βάλουν στο στόχαστρο τις επιχειρήσεις που μετά το 2014 δεν είναι υποχρεωμένες να τηρούν πρόσθετα βιβλία (πελατών κλπ), όπως ίσχυε παλαιότερα.

Επειδή όμως τέτοια βιβλία δεν τηρούνται πια, οι ελεγκτές έχουν πάρει εντολή να «κόβουν» κίνηση έξω από τέτοιες επιχειρήσεις και γραφεία, να βλέπουν ποιοι βγαίνουν και να τους ρωτούν αν πήραν απόδειξη. Αν οι εξερχόμενοι πελάτες πουν ότι δεν πήραν απόδειξη, τότε πρέπει να κάνουν έφοδο στην επιχείρηση για έλεγχο.

Τέτοιες επιχειρήσεις που απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων πελατών κλπ είναι που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο. Δηλαδή:

– Φροντιστήρια

– εκπαιδευτήρια

– ξενοδοχεία

– ενοικιαζόμενα δωμάτια

– κάμπινγκ

– κλινικές και θεραπευτήρια

– κέντρα αισθητικής

– γυμναστήρια

– χώροι στάθμευσης

– συνεργεία αυτοκινήτων

– γιατροί-οδοντίατροι

Στις περιπτώσεις αυτές, τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης ορίζονται σε τουλάχιστον 250 ευρώ, αν και στις περιπτώσεις όπως των ιατρών που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ δεν επιβάλλεται καν πρόστιμο.

Όλοι όμως όσοι εντοπίζονται θα μπαίνουν σε «μαύρη» λίστα για να υποστούν πλήρη έλεγχο, με διασταυρώσεις στον τζίρο που δηλώνουν, στις δαπάνες που εμφανίζουν και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν.Σχόλια